Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τα Ελληνικά Αρχεία μένουν στο La Trobe


Αίσιο τέλος είχαν οι επίπονες διαπραγματεύσεις της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (Society for Hellenic Studies & Research) με το Πανεπιστήμιο La Trobe για την τύχη των Ελληνικών Αρχείων (Αρχεία Δαρδάλη).
Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες κυριάρχησε το ενδιαφέρον για το μέλλον του αρχειακού υλικού που η ομογένεια είχε εμπιστευθεί στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ), ολοκληρώθηκαν με συμφωνία η οποία εξασφαλίζει την παραμονή των αρχείων στο πανεπιστήμιο, την αξιολόγηση και τη μελλοντική ψηφιοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία ξανανοίγει στο κοινό τις κλειστές πόρτες του πρώην ΕΚΕΜΕ, σε ομογενειακούς φορείς και μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της Αυστραλίας.
Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή αντιπροσώπου της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών και Έρευνας στην υπό συγκρότηση ειδική επιτροπή (Archives Project Committee) στην οποία θα συμμετέχουν, επίσης, αντιπρόσωποι της ευρύτερης ομογένειας και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών και Έρευνας αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών και Έρευνας ανακοινώνει με ικανοποίηση την επίτευξη συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο La Trobe για τη συμμετοχή της στην υπό συγκρότηση ειδική επιτροπή, Archives Project Committee), φορά στον οποίο θα συμμετέχουν στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι του πανεπιστημίου, αντιπρόσωποι του Ελληνισμού της Μελβούρνης και ακαδημαϊκοί με γνώση του αντικειμένου που θα επιλέξει το πανεπιστήμιο.
Η νέα επιτροπή θα εκπονήσει σχέδιο για τη διαφύλαξη, διατήρηση, τη διεύρυνση και πρόσβαση στα αρχεία που συγκέντρωσε αρχικά το Πανεπιστήμιο με τη γενναιόδωρη στήριξη της ελληνικής παροικίας ως ερευνητικό υλικό του Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας.
Με το νέο σχέδιο τα αρχεία θα είναι διαθέσιμα μονίμως ως ερευνητικό υλικό για ακαδημαϊκές σπουδές, έκθεση και ενημέρωση του ελληνισμού της Μελβούρνης, με την προβολή και αναβίωση των γεγονότων που συνέβησαν στην ελληνική διασπορά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα.
Το Πανεπιστήμιο La Trobe προσφέρθηκε ευγενώς να καλύψει τις δαπάνες που θα απαιτήσει το Archive Projects καθώς και αιτήσεις παροικιακών οργανισμών για δανεισμό αρχειακού υλικού που θα εκθέτουν στα μέλη τους ή στο ευρύτερο κοινό.
Η Εταιρεία ελπίζει ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα σημάνει την αρχή νέας περιόδου συνεργασίας της ελληνικής παροικίας Μελβούρνης με το Πανεπιστήμιο La Trobe και ότι τα αρχεία θα γίνουν πολύτιμο πηγή καθώς θα μεγαλώνει η αξία του».

 Ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελληνικών Μελετών και Έρευνας κ. Τάσος Ρέβης, που υπογράφει την ανακοίνωση,  αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις επιφυλασσόμενος «να μιλήσει σε εύθετο χρόνο».
Ο «Νέος Κόσμος» αντιλαμβάνεται, ότι τα αρχεία θα συνεχίσουν να στεγάζονται στους υφιστάμενους χώρους καθώς και ότι το κέντρο θα στελεχωθεί με άτομα με εξειδικευμένες στην αξιολόγηση, συντήρηση και ψηφιοποίηση του υπάρχοντος αρχειακού υλικού.
Πιστεύεται, ότι ομογενείς που πήραν πίσω ή ζήτησαν να πάρουν πίσω προσωπικά και συλλογικά αρχεία που είχαν διαθέσει στο πρώην ΕΚΕΜΕ θα επιστρέψουν το υλικό και θα αποσύρουν τις αιτήσεις, αφού η συμφωνία διασφαλίζει την παραμονή του αρχειακού υλικού στο Πανεπιστήμιο και εγγυάται την αξιοποίηση και επαγγελματική συντήρησή του.

Ομογενειακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν «απόλυτα θετική» την επίτευξη της συμφωνίας και εύχονται «η συμφωνία να αποτελέσει απαρχή ενσωμάτωσης του Τμήματος Ελληνικών με τα Αρχεία και το υπό ίδρυση Κέντρο Ελληνικών Μελετών του Πανεπιστημίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου