Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αποκάλυψη-σοκ για όργια διαφθοράς στην Κίνα

Δεκάδες χιλιάδες αξιωµατούχοι του κινεζικού καθεστώτος έχουν πλουτίσει κατά πολλά δισ. ευρώ, είτε κλέβοντας τα κρατικά ταµεία είτε ζητώντας µίζες από τους πολίτες, σύµφωνα µε έκθεση της Τράπεζας της Κίνας. Το γεγονός ότι η έκθεση αναρτήθηκε κατά λάθος στο Διαδίκτυο αποτελεί µάλλον λεπτοµέρεια, σε σύγκριση µε το µέγεθος της διαφθοράς που µαστίζει το καθεστώς.

Περισσότερα από 120 δισεκατοµµύρια ευρώ έχουν κάνει «φτερά» τα τελευταία 15 χρόνια από κυβερνητικούς αξιωµατούχους που
εγκαταλείπουν την Κίνα, για να ζήσουν πλουσιοπάροχα σε περισσότερο ή λιγότερο εξωτικούς προορισµούς. Μια από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις είναι αυτή του υπουργού Σιδηροδρόµων του καθεστώτος. Αλλά δεν είναι ο µόνος. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν σε 16.000 µε 18.000 τουςδιεφθαρµένους αξιωµατούχους που εγκατέλειψαν την Κίνα από τα µέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2008. Σε ένα σηµείο της έκθεσης, η οποία χαρακτηρίζεται απόρρητη, αναφέρεται ότι η ανεξέλεγκτη διαφθορά µπορεί να θέσει σε κίνδυνο το κοµµουνιστικό καθεστώς. «Η διαφθορά απειλεί τα θεµέλια της ισχύος του Κοµµουνιστικού Κόµµατος» επισηµαίνεται.






Η έκθεση αναρτήθηκε στην επίσηµη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Κίνας, αφού βραβεύτηκε για την αρτιότητά της και, όταν «κατέβηκε» λίγο αργότερα, ήταν ήδη αργά, καθώς διάφορες ανεξάρτητες ιστοσελίδες στην Κίνα ανακάλυψαν το περιεχόµενο και άρχισαν να αναρτούν λεπτοµέρειες. Το καθεστώς τήρησε σιγή ιχθύος για την αποκάλυψη και όλα δείχνουν πως περιόρισε στο ελάχιστο τις αναφορές του θέματος στα κρατικά µέσα ενηµέρωσης. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως το κόµµα, ετοιµάζεται για την επέτειο της 1ης Ιουλίου.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου