Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σήμερα τοποθετείται το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων


Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή του Έφιππου Πολεμιστή, όπως το αποκαλούν επισήμως οι Αρχές της ΠΓΔΜ) στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. της χώρας, επικαλούμενα πηγές του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων «Κέντρο», στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.
 Η συναρμολόγηση του αγάλματος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αρχικά από τον
δήμο ανακοίνωσαν ότι η τοποθέτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Ωστόσο, χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να αναγερθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην πλατεία των Σκοπίων.

Τα αποκαλυπτήρια της κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα όπου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ. Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν η κατασκευή του σιντριβανιού, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος, και η τοποθέτηση 8 λεόντων και 8 αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.

Το ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγησή του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου «Φερντινάντο Μαρινέλι» από τη Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα. Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά, η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα. Η δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το άγαλμα και η επιχάλκωσή του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού, το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου