Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«ΝΥΤ»: H ψήφος εμπιστοσύνης είναι μόνο το πρώτο βήμα


 Εάν η ελληνική κυβέρνηση πάρει σήμερα τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει κάνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στο να περάσει το δεύτερο μνημόνιο από τη Βουλή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να πάρει τα χρήματα δίνοντας προσωρινή ανακούφιση στη χώρα αλλά και στην λοιπή Ευρώπη.
Αυτή η εξέλιξη είναι το εύκολο μέρος. Με τη δόση των 12 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη που λήγουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Μετά η Ελλάδα, και εκεί αρχίζει η δυσκολία, είναι να
αντιμετωπίσει τα εμπόδια ώστε να πάρει δεκάδες δισ. ευρώ μέσω ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης που είναι αναγκαίο να επιβιώσει η χώρα την ερχόμενη χρονιά.
Θα πρέπει κυρίως να πείσει τις ιδιωτικές τράπεζες και άλλες εταιρείες που κατέχουν κρατικά ομόλογα να συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης, με το να συμφωνήσουν να δανείσουν στο κράτος το ίδιο ποσό με αυτό των ομολόγων που λήγουν. Τότε και μόνον τότε το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να δώσει το δικό του μερίδιο στο νέο πακέτο διάσωσης.
Εξάλλου όπως αναφέρεται από το «Newscode», η Financial Times αποκάλυψε σήμερα ότι η πέμπτη δόση μπλοκάρεται από το ΔΝΤ , το οποίο εμμένει στην θέση του ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει την επόμενη δόση αν δεν έχει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους επί του νέου πακέτου διάσωσης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ενώ Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνάντηση του Eurogroup πιστεύοντας ότι τα δύο ζητήματα έχουν αποσυνδεθεί, οι συνεχείς διαφωνίες τους οδήγησαν το ΔΝΤ στο να επαναφέρει την προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες πριν την απελευθέρωση του μεριδίου του Ταμείου.
Ακόμη το δημοσίευμα προσθέτει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ θέτουν επίσης ως όρο εκταμίευσης των χρημάτων την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η Financial Times επισημαίνει ότι οι «απειλές των Ευρωπαίων εταίρων είναι κούφιες» καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 12 δις. ευρώ .
Τέλος, να σημειωθεί ότι συνάντηση με αντικείμενο όλες τις παραμέτρους της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω του δημοσίου χρέους, είχε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ως τα μεσάνυχτα περίπου, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα - κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στο χώρο όπου γίνονται οι δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη δήλωσή του παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και «στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των "27", των "17", αλλά και πέραν της Ευρώπης». Πρόσθεσε ακόμη, πως «κι εντός της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση», ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης «να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ένωσης».
Ο Ζοζέ Μπαρόζο, στη γραπτή του δήλωση, εξήρε τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος «να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα - όπως αναφέρει – «με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε δε ότι «όπως γνωρίζουμε όλοι, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Έχω απόλυτη επίγνωση - συνεχίζει - των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί: εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Όπως κι ο κ. βαν Ρομπάι νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Ως εκ τούτου - τόνισε - πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».
Κι ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε: «Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Έκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο Ζ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάi.
Τη δέσμευση των ελληνικών αρχών, ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου συνεννόησης της Ελλάδας με τους δανειστές της, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου