Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«ΝΥΤ»: Παλεύοντας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα


 Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επενδυτές στην Ελλάδα, ακόμη και στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης», που αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρθηκε δημοσίευμα της «NYT».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Γιώργου Περιστέρη, εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας «Gek Terna», ο οποίος ήθελε να επενδύσει σε ένα πρόγραμμα εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας. Πίστευε ότι η κυβέρνηση θα τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Ωστόσο, έγινε το
αντίθετο, καθώς το κράτος αποφάσισε να ενεργήσει από μόνο του στον τομέα αυτό.
«Οι ιδιώτες επενδυτές με ρευστό, έμειναν εκτός», δήλωσε ο κ. Περιστέρης. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι πρόκειται για αστείο. Πλέον όμως χάσαμε έναν ολόκληρο χρόνο, κρίσιμο για την Οικονομία», πρόσθεσε.
Με την Ελλάδα, υπό χρεοκοπία, χρειάζεται απεγνωσμένα βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλει να ξεφύγει από τον κύκλο των διασώσεων, που απειλούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Ομως, οι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν υλοποιούνται και αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας.
Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως για να ξαναμπεί η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, αν αυτό είναι δυνατό, χρειάζεται οι πολιτικοί να καταφέρουν σε αυτή την ανησυχητικά χαοτική κοινωνία να επιβάλλουν θεμελιώδεις αλλαγές.
«Δεν μιλάμε για δύο ή τρία χρόνια, μέχρι την επαναφορά της ανάκαμψης», δήλωσε στη «ΝΥΤ» ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Μπορεί εύκολα να περάσουν 10 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα που θα σταθεροποιήσει την οικονομία, ειδικά εν μέσω συνεχούς πολιτικής αναταραχής στην προσπάθεια εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, ενώ η ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, έχει τεθεί εν αμφιβόλω από τους Ευρωπαίους εταίρους. Ακόμη και αν το Μεσοπρόθεσμο ψηφιστεί, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Αν συνεχίσουν με το πρόγραμμα λιτότητας της ΕΕ, θα έχουν μικρή ανάπτυξη ή ύφεση για πολύ καιρό ακόμη και στο τέλος τελικά θα χρεοκοπήσουν», είπε ο κ. Κένεθ Ρόγκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής του Χάρβαρντ. «Θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητα θεαματικά», συμπλήρωσε.
Πέρα από τους εγχώριους επενδυτές, όπως ο κ. Περιστέρης, ξένοι, από την Κίνα, τη Γερμανία και άλλου, αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα, σε τομείς όπως ο Τουρισμός, που λογίζεται στο 1/3 του ΑΕΠ ή η Ναυτιλία.
«Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της», δήλωσε ο Κλοντ Τζιόρνο, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Και αν η χώρα βρει την πολιτική θέληση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, θα κάνει μεγάλη πρόοδο σε 5 με 10 χρόνια. Ως παραδείγματα κρατών που τα κατάφεραν, με αλλαγές στην αγορά εργασίας και το φορολογικό, αναφέρονται ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ελβετία. Αλλά και η Γερμανία, η οποία επέβαλλε σκληρά μέτρα, ώστε να κερδίσει την ανταγωνιστικότητα που έχει σήμερα ως Οικονομία.
Για την Ελλάδα, πάντως, εκφράζονται αμφιβολίες πως ακόμη και αν οι αλλαγές που απαιτούνται ψηφιστούν, τελικά υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου