Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Για 4η μέρα η ελληνική κρίση στα Αυστραλιανά ΜΜΕ


Το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης της Αυστραλίας καλύπτει και σήμερα εκτενέστατα τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αφενός σημειώνεται ελαφρά άνοδος στις αγορές, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής ενόψει της επικείμενης σύσκεψης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, παρά την εντεινόμενη αβεβαιότητα και ανησυχία για την τελική έκβαση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, ευελπιστώντας ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ότι η νέα κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσει να θέσει σε ισχύ τα νέα οικονομικά μέτρα.

Ανησυχία εμπνέει, εξάλλου, και η προειδοποίηση από το ΔΝΤ την Παρασκευή ότι «η κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εκτός αν κατορθώσει η Ευρώπη να αποτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών των πληγεισών περιφερειακών χωρών».
Διατυπώνεται, πάντως, η άποψη ότι η κρίση εδράζεται σε «βαθύτερα δομικά αίτια όπως η οικονομική κακοδιαχείριση, η διαφθορά, φαινόμενα τα οποία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα στην ύπαρξη μιας νομισματικής ένωσης χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών–μελών της». Μάλιστα, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι «η ΕΕ πόρρω απέχει από την υιοθέτηση μακρόπνοων μέτρων, ενώ είναι αναπόφευκτο είτε να οδηγηθεί σε φορολογική ένωση είτε στη διάλυσή της. Όσο για την ελληνική περίπτωση, χρειάζεται η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων».
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Βενιζέλος θεωρείται ως «ο μοναδικός που θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες να αποδεχθούν τα νέα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας [...] σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό, ο οποίος αν και έχαιρε του σεβασμού των ευρωπαίων εταίρων, υπολειπόταν στο να καταστήσει  αποτελεσματικά τους Έλληνες πολίτες κοινωνούς των προωθούμενων πολιτικών. Ο κ. Βενιζέλος όμως θεωρείται ότι διαθέτει τη στήριξη από τα ισχυρά ελληνικά ΜΜΕ».
Εκτενέστατη είναι επιπλέον η κάλυψη των διαδηλώσεων το σαββατοκύριακο, με φωτογραφικό υλικό αλλά και ζωντανό ρεπορτάζ από την Αθήνα στα δελτία ειδήσεων, ενώ καταγράφεται ότι «περίπου πέντε χιλιάδες ήταν οι διαμαρτυρόμενοι έξω από τη Βουλή, οι οποίοι προπηλάκιζαν τους βουλευτές αποκαλώντας τους ‘κλέφτες’ και ζητώντας την απομάκρυνσή τους», τη στιγμή που «η ανεργία καλπάζει και η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ύφεση».
Εντούτοις, είναι ενθαρρυντικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ε/φ Τhe Sydney Morning Herald με τίτλο «Democracy is alive and well in the street of Athens», το γεγονός ότι «βλέπουμε να αναβιώνει η άμεση δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας», στο βαθμό που κατά τις συγκεντρώσεις στην «πλατεία Συντάγματος, χώρο έκφρασης του δημόσιου συμφέροντος, ομιλητές ανεβαίνουν στο βήμα, ο καθένας με τη σειρά του, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, επαγγέλματος και ηλικίας και καταθέτουν την άποψή τους, παρακινώντας σε συζήτηση και προβληματισμό, κατά  το πρότυπο της κλασσικής αθηναϊκής αγοράς [...] αυτή είναι η δημοκρατία στην πράξη [...], ενώ το μοναδικό αίτημα είναι η απελευθέρωση από την πολιτική διαφθορά και την κυριαρχία του τραπεζικού κατεστημένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου