Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Eκκληση Σόιμπλε σε EE και ΔΝΤ για την Ελλάδα


 Μια «σημαντική» επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα ζήτησε σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Μια σημαντική επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την
Ελλάδα είναι αναγκαία καθώς μια επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές το 2012, όπως προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, μοιάζει περισσότερο από μη ρεαλιστικό», γράφει ο Σόιμπλε στην επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του της ευρωζώνης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ με ημερομηνία 6 Ιουνίου.
«Χωρίς νέα αποδέσμευση κεφαλαίων (προς την Ελλάδα) πριν τα μέσα Ιουλίου, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεωκοπία στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Σόιμπλε στην επιστολή του.
Ο υπουργός ζητεί επίσης, εκ νέου, μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στην οποία θα συμμετάσχουν και ιδιώτες πιστωτές. «Η όποια πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των ιδιωτών επενδυτών και θα πρέπει να συμβάλει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τη βούληση κάθε συμφωνία για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα κατά την προσεχή σύνοδο στις 20 Ιουνίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της με ενδεχόμενη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας ύψους τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τελεί υπό εξέτασιν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Πέρυσι η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, το οποίο χορηγείται τμηματικά, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας το οποίο προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα.
Ωστόσο, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι προσδοκά σε μια «πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα υπό αυστηρούς όρους», το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ακόμη δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ή απόφαση.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «αυτό που υπάρχει επί του παρόντος δεν είναι δεσμεύσεις, είναι γνώμες» προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει κοινή θέση της γερμανικής κυβέρνησης, όταν η έκθεση της αποστολής των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ θα έχει διαβαστεί και αναλυθεί».
Η Γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε σε δημοσίευμα της την περασμένη Κυριακή ότι ο Σόιμπλε πρότεινε διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες για επτά χρόνια (Διαβάστε σχετικά εδώ).
Όλη η επιστολή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών
Αξιότιμε πρόεδρε,
Αξιότιμοι ομόλογοι,
Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την γερμανική θέση για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου εντός του 2012, όπως προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα, φαίνεται κάτι παραπάνω από ανέφικτη. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του τρέχοντος προγράμματος δεν επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ενόσω διαρκεί το πρόγραμμα.
Όπως γνωρίζουμε, αυτό δημιουργεί προβλήματα αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν και το συγκεκριμένο μέγεθος των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών θα καθορίζεται μόνο στην επικείμενη έκθεση της τρόικας, εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική.
Την ίδια στιγμή, χωρίς την καταβολή της άλλης δόσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την πρώτη μη ελεγχόμενη χρεωκοπία στην ευρωζώνη.
Με αυτά τα δεδομένα, βλέπω την ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να καλύψουμε το κενό χρηματοδότησης και να αποτρέψουμε την χρεωκοπία. Ωστόσο, η όποια πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των ιδιωτών επενδυτών και θα πρέπει να συμβάλει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Αυτό σημαίνει ότι η όποια συμφωνία στις 20 Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή εντολή -- προς την Ελλάδα πιθανόν μαζί με το ΔΝΤ -- να ξεκινήσει διαδικασία για την συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη ποσοτικά και σημαντική συνεισφορά των ομολογιούχων στις προσπάθειες στήριξης, πέραν της αμιγούς προσέγγισης της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι μέσω ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγεί σε επιμήκυνση των υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά επτά έτη, δίνοντας την ίδια στιγμή στην Ελλάδα τον απαραίτητο χρόνο να εφαρμόσει στο ακέραιο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Με ένα τέτοιο σχέδιο, όπως προτείνεται ανωτέρω, υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο απαραίτητος επιμερισμός του βάρους μεταξύ των φορολογούμενων και των επενδυτών. Αν και αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις σχετικά με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, είμαι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με εποικοδομητικό τρόπο πριν την συνάντησή μας στις 20 Ιουνίου.
Θα ήμουν ευγνώμων για την στήριξή σας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στις συζητήσεις που θα έχουμε.
Με εκτίμηση,
Wolfgang Schaeuble 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου