Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συναινετικό σε προτάσεις και ιδέες το άτυπο Υπουργικό


 Παρά τα αναμενόμενα δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις και απειλές από τους Υπουργούς στην όντως μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σχεδόν δέκα ώρες μετά την έναρξή του. Υπήρξαν ωστόσο ενστάσεις στα φορολογικά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ ο Υπουργός
Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος να υιοθετήσει προτάσεις που θα έχουν, όμως, ισοδύναμο αποτέλεσμα με τα μέτρα που θα αλλαχθούν.
Στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά παραμένει ως διακύβευμα. Εκανε αυτοκριτική λέγοντας πως, παρά τα σημαντικά βήματα «δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας» και δικαίωσε τους πολίτες που «αισθάνονται ότι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος».
«Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτές τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, αλλά θα γίνουν δημοκρατικά». Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε», μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος.
Το τρίπτυχο των αλλαγών, όπως το προσδιόρισε ο κ. Παπανδρέου, είναι: Αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα, αλλαγή στο κράτος, αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όλα αυτά «κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού».
Παράλληλα, για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τέθηκε θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ και η διασφάλισή της αποτέλεσε τη δεύτερη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, μετά την αποτροπή της χρεοκοπίας.
Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια ακόμα φορά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε και πάλι τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τα «να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων για να μη φανεί ότι η κυβέρνηση εκβιάζει.
Επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ και διευκρίνισε ότι αυτό που έχει ζητήσει ο ίδιος από κράτη-μέλη της Ε.Ε, είναι «να έρθουν εμπειρογνώμονες για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε».
Απαντώντας στο ερώτημα, αφού δεν απέτυχε η κυβέρνηση, γιατί δεν άνοιξαν οι αγορές; τόνισε ότι αυτό «λίγο έχει να κάνει με το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε η χώρα μας», υπενθυμίζοντας ότι ζούμε, διεθνώς, πρωτόγνωρες καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Πάντως, χαρακτήρισε ως πολύ κρίσιμο το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής: «Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί» και κατέληξε λέγοντας ότι «η αλλαγή της πατρίδας μας δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού».
Το λόγο έλαβε μετά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που εμφανίσθηκε πρόθυμος να επανεξετάσει τα φορολογικά μέτρα του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%, εξαιρουμένων όμως των τροφίμων. Ο Υπουργός κράτησε ανοικτό και το θέμα του αφορολογήτου ορίου, καθώς πολλοί υπουργοί διατύπωσαν αντιρρήσεις και ο κ. Παπακωνσταντίνου τους ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της Οικονομίας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, πρότεινε την έκδοση Λαϊκών Ομολόγων και τον εμπλουτισμό της ατζέντας της συναίνεσης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φέρεται να είπε ότι στο φορολογικό η κυβέρνηση έχασε την ατζέντα από τη ΝΔ. Και, τέλος, πέντε θεσμικές και πέντε οικονομικές προτάσεις κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να απευθυνθεί πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα, την ταυτόχρονη ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου και του πακέτου μέτρων ώστε οι βουλευτές να ξέρουν τι ψηφίζουν, την συνάντηση του προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπείας των κομμάτων με τους «αγανακτισμένους», το άνοιγμα διαλόγου με τα κόμματα ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Συντακτική και την ψήφιση του μεν Μεσοπρόθεσμου με 151 ψήφους, αλλά την ψήφιση του Μνημονίου 2 με 180 ψήφους. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προτάσεις, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και υπέρ του τέλους αλληλεγγύης. Επίσης, πρότεινε την θέσπιση δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη και τέλος, πρότεινε το προϊόν των αποκρατικοποιήσεων να διοχετευθεί στην αγορά χρέους.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός μίλησε για «επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας μας», «ώστε να αποτινάξουμε οριστικά τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, τις εξαρτήσεις, την εκτεταμένη ανομία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά».
Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «ανοιχτός προς όλα τα κόμματα για συζητήσεις και από κοινού επεξεργασία θέσεων» για όλα τα μεγάλα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου