Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη μορφή της νέας διάσωσης


Συνεχίζονται οι συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη μορφή που θα έχει η νέα διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνώς.
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν, είναι ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να λάβει πολύ σκληρά μέτρα σε αντάλλαγμα της παροχής νέας στήριξης.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, παραμένει η πρόταση για ένα 3ετές πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 80 με 100 δισ. ευρώ, επί της οποίας θα πρέπει να τοποθετηθεί το Eurogroup στις 20 Ιουνίου. Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών επίσης φαίνεται να έχει συμφωνηθεί, μετά και τα «παράθυρα» συναίνεσης που άφησε γι’ αυτή η ΕΚΤ, παρά τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης.
Ερωτηματικό όμως παραμένει πώς θα πειστούν οι επενδυτές να συμμετάσχουν. Η πρόταση για νέα βοήθεια ύψους ως 100 δισ. ευρώ, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνει χρήματα από πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, «μερίδιο» των ιδιωτών με την αποδοχή νέων ομολόγων μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής, αντί των παλαιών που λήγουν σύντομα και δάνεια από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το «Reuters» και γερμανικά δημοσιεύματα, ως κίνητρο για να πειστούν οι ιδιώτες να συμμετάσχουν, οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση-υποθήκη για την αποδοχή νέων ομολόγων.
Και ενώ οι συζητήσεις για τη μορφή της νέας διάσωσης συνεχίζονται, η «ΝΥΤ» στο κύριο άρθρο της επέμεινε πως η περαιτέρω στήριξη, δεν σώζει πραγματικά την Ελλάδα «αλλά της κερδίζει απλά χρόνο, χωρίς καμία ρεαλιστική ελπίδα ανάπτυξης.
Τα νέα μέτρα λιτότητας που προσφέρει η Αθήνα ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια, μπορεί απλά να βαθύνουν την ύφεση, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος. Τελικά, η αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με μείωση των επιτοκίων, θα είναι απαραίτητη, επισήμανε η «ΝΥΤ».
Υπογράμμισε δε, ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, άφησε τη γραφειοκρατία να καθυστερήσει τις αποκρατικοποιήσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει σήμερα να αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Ομως, παράλληλα και οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να πουν αντίστοιχες αλήθειες για τις θυσίες που απαιτούνται για να σωθεί η Ελλάδα.
Τελικά, η ευρωζώνη φτάνει στο σημείο που τα κράτη της θα πρέπει να επιλέξουν στην παροχή ορισμένων εθνικών οικονομικών δικαιωμάτων ή να φύγουν από το ευρώ. Το πρώτο θα είναι δύσκολο. Το δεύτερο καταστροφικό. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πουν την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών τους, οι οποίες σε αντάλλαγμα για βοήθεια από τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να δεχτούν την παραγραφή ελληνικού και ιρλανδικού χρέους, κατέληξε η «ΝΥΤ».
Δηλώσεις
Σχετικά με τη νέα διάσωση της Ελλάδας, τοποθετήθηκε χθες η εκ των πιθανότερων διαδόχων του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, υπουργός της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Από την Ινδία όπου βρέθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι η νέα βοήθεια για την Ελλάδα θα συνοδεύεται από όρους για την πώληση δημόσιας περιουσίας και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με το «Bloomberg», έδωσε πρώτο σήμα ενθάρρυνσης των ιδιωτών επενδυτών να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, λέγοντας: «Το ότι είμαστε κατά των απωλειών των ιδιωτών επενδυτών, δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον στο ενδεχόμενο ο ιδιωτικός τομέας να διατηρήσει την έκθεσή του σε ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν είναι χρεοκοπία και σίγουρα όχι κάτι που η ΕΚΤ θεωρεί μη κατάλληλο».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα ώστε η χώρα «να δώσει προς τα έξω την εικόνα ότι γνωρίζει πού πηγαίνει».
«Δεν θα έχουμε αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις», προειδοποίησε ο κ. Γιούνκερ.
Μιλώντας μάλιστα για τους Ελληνες, αποκάλυψε ότι δέχεται απειλητικές επιστολές: «Τι μπορούμε να πούμε στους Ελληνες; Αυτή είναι μία ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου, διότι λαμβάνω συχνά επιστολές από Ελληνες. Ανάμεσά τους και απειλές κατά της ζωής μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου