Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συνεχίζεται η εκροή τραπεζικών καταθέσεων


 Στο ποσό των 12,85 δισ. ευρώ ή στο 5,7% του ΑΕΠ, ανήλθε η εκροή των τραπεζικών καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πρώτο τετράμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξάλλου, τον Απρίλιο συνεχίστηκε η εκροή τόσο λόγω του αρνητικού κλίματος και των σεναρίων χρεοκοπίας, αλλά και της συρρίκνωσης εισοδημάτων και κερδών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε σε 196,76 δισ. ευρώ, από 199,19 δισ. ευρώ το Μάρτιο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,43 δισ. ευρώ.
Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο η εκροή καταθέσεων έφτασε σε 12,85 δισ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009, όταν και ξεκίνησε η καθοδική πορεία των ιδιωτικών καταθέσεων, το σύνολο των εκροών φτάνει σε 40,78 δισ. ευρώ ή στο 18% του ΑΕΠ.
Πέραν των σεναρίων χρεοκοπίας, που σίγουρα πανικοβάλλουν αρκετούς καταθέτες, η μείωση των καταθέσεων οφείλεται στις αναλήψεις για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, λόγω της μείωσης των μισθών, αλλά και την αύξηση της ανεργίας.
Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπεζών, η μείωση της απασχόλησης ή των μισθών έχει άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο των καταθέσεων.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε 163,82 δισ. ευρώ, που είναι μειωμένο κατά 1,68 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων του Μαρτίου.
Στο πρώτο τετράμηνο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 9,69 δισ. ευρώ, ενώ κατά 33 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών από το Δεκέμβριο του 2009.
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων συνολικά ανήλθαν στο τέλος του Απριλίου σε 32,94 δισ. ευρώ, από 33,68 δισ. ευρώ το Μάρτιο σημειώνοντας μείωση κατά 745 εκ. ευρώ.
Σημαντική μείωση κατά 3,06 δισ. ευρώ, παρουσίασαν οι καταθέσεις του Δημοσίου, τον Απρίλιο υποχωρώντας σε 11,29 δισ. ευρώ, από 14,35 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου