Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Χτύπησαν χέρια στο τραπέζι κατά το Πολιτικό Συμβούλιο


 Νέα πυρά κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ακολουθούµενης οικονοµικής πολιτικής του Μνηµονίου και ένα σοβαρό επεισόδιο, Παπανδρέου - Παναγιωτακόπουλου, σηµάδεψαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνήλθε υπό την
προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Τα πυρά σχεδόν του συνόλου των µελών του Πολιτικού Συµβουλίου κατά του υπουργού Οικονοµικών, αλλά και συνολικά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση επισκιάστηκαν από το επεισόδιο µεταξύ του µέλους του Συµβουλίου Γ. Παναγιωτακόπουλου και του Πρωθυπουργού, όταν ο πρώτος επανέφερε θέµα εγκατάστασης επιτρόπων της τρόικας στα υπουργεία και έθεσε ζήτηµα ξένης επικυριαρχίας και µείωσης της εθνικής ανεξαρτησίας.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να απαντάει σε έντονο ύφος στον Γ. Παναγιωτακόπουλο, να τον διακόπτει και χτυπώντας τα χέρια στο τραπέζι να του ζητάει να ανακαλέσει αµέσως.
«Είµαι ο Πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις αµέσως αυτά που είπες και που µε προσβάλλουν», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ίδιος διέψευσε ότι υφίσταται τέτοιο ζήτηµα και όφειλε να δεχτεί τη διαβεβαίωσή του. «Ζητήσαµε τεχνική βοήθεια σε επίπεδοεµπειρογνωµόνων σε σχέση µε τη λειτουργία του κράτους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαιτώντας συνεχώς από τον κ. Παναγιωτακόπουλο να ανακαλέσει, όπως και τελικά έγινε.
Σύµφωνα µε τα όσα έγιναν γνωστά, το κλίµα στη συνεδρίαση που συνεχιζόταν ώς τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ιδιαίτερα βαρύ, µε τοποθετήσεις έντονα επικριτικές, όπως αυτή του βουλευτή Ν. Σαλαγιάννη (ένας εκ των δεκαέξι που υπέγραψαν τη γνωστή επιστολή) να ζητάει να καταλογιστούν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει στην ακολουθούµενη πολιτική του Μνηµονίου.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργόςείχε απευθύνει νέα έκκληση στις πολιτικές δυνάµεις να συµβάλουν στη διαµόρφωση της απαιτούµενης «εθνικής συνεννόησης». ?ηλώνοντας ότι θα επιµείνει σ’ αυτή την προσπάθεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε παράλληλα άνοιγµα στις ασθενέστερες εισοδηµατικά τάξεις, υποσχόµενος ότι µέσα από τη διαδικασία της τελικής διαµόρφωσης του Μεσοπρόθεσµου θα υπάρξει µέριµνα για µέτρα που, όπως είπε, «ενισχύουν το αίσθηµα δικαίου, προστατεύουν τουςαδύναµους και επιµερίζουν τα βάρη µε δίκαιο τρόπο».
Είναι βασικό, είπε ο Πρωθυπουργός, «όσο γίνεται περισσότερο να εµπεδώσουµε το αίσθηµα δικαίου, ακόµα και µέσα στους περιορισµούς που έχουµε, να προστατεύσουµε κα τά το δυνατόν τους πιο αδύναµους στην κοινωνία µας». Κατά την παρέµβασή του, σε ακόµη µια πολύωρη συνεδρίαση (διήρκεσε πάνω από 8 ώρες!) για το Μεσοπρόθεσµο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η προσπάθεια που γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θα αποδώσει, επέµεινε στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί και σηµείωσε ότι «η χώρα πρέπει να αλλάξει» και άφησε αιχµές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο σηµειώνοντας: «Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να προχωρήσουµε µε µεγαλύτερη τόλµη (...) µε αποφασιστικότητα και ενότητα στις µεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».
Σηµείωσε δε ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να αφορούν το πολιτικό σύστηµα, το κράτος και το οικονοµικό και παραγωγικό µοντέλο.
Οπως επισήµανε εµφαντικά, «τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καµία µαγική συνταγή. ?εν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δηµοκρατίας. Εµείς πρέπει να είµαστε οι καταλύτες αυτών των µεγάλων αλλαγών».
Σχετικά µε το Μεσοπρόθεσµο είπε ότι θα ληφθεί πρόνοια ώστε τα µέτρα «να µην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή µας πορεία».
Αναφέρθηκε και πάλι στο κίνηµα των «Αγανακτισµένων» για να επισηµάνει ότι «δικαίως πολλοί αγανακτούν», κάλεσε όµως το ΠΑΣΟΚ να συµβάλει στη διαµόρφωση ενός πραγµατικού κινήµατος πολιτών «που αντιδρούν σε κάθε ανοµία, κάθε παρανοµία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική µεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουµε, αν θέλουµε να φτιάξουµε µια ευνοµούµενη πολιτεία».
Σε µια νέα του αναφορά στους «Αγανακτισµένους», δήλωσε σύµµαχος µε τον λαό που ζητάει αυτή την αλλαγή, επανέλαβε µια παλαιότερη φράση του, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «αντιεξουσιαστές στην εξουσία», και δεσµεύθηκε εκ νέου ότι θα χτυπήσει στη ρίζα της την ατιµωρησία, την οποία απέδωσε ως πρακτική στην κυβέρνηση Καραµανλή. Οπως είπε, «συνεχίζουµε για να χτυπήσουµε τους επίορκους ατιµώρητους και να φέρουµε φως σε όποια αυθαιρεσία υπάρχει στο πολιτικό και όχι µόνο σύστηµα».
Στο µεταξύ, στην ενηµέρωση που έγινε στα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γνωστοποιήθηκε ότι της δηµόσιας στήριξης που είχε προσφέρει προχθές στην Ελλάδα ο Αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ µε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στη διάρκεια της συνοµιλίας των δύο ανδρών, ο κ. Γκάιτνερ ζήτησε να ενηµερωθεί και εξέφρασε για άλλη µια φορά την υποστήριξή του στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα. Προανήγγειλε µάλιστα ότι ο κ.Οµπάµα θα µιλούσε υπέρ της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου