Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μόνιμο αδυνάτισμα μόνο τρώγοντας με κρέας


Εάν κατορθώσατε επιτέλους να χάσετε τα περιττά σας κιλά και θέλετε να μην τα ξαναπάρετε, καλό θα ήταν να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά και όσπρια.
Αυτό είναι το μήνυμα από μία νέα, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία στην πράξη θέτει υπό αμφισβήτηση τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες, που λένε ότι για να έχουμε υγιές βάρος πρέπει να τρώμε κυρίως υδατάνθρακες και μετά όλα τ’ άλλα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση του πλανήτη,  την «New England Journal of Medicine» (NEJM).
Όπως γράφουν ο δρ Τόμας Μάινερτ Λάρσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες του, το κλειδί για να μην ξαναπαχύνει κανείς μετά την δίαιτα είναι να επιλέγει πολλές πρωτεΐνες και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (συμβολίζεται GI) είναι ένας δείκτης της ικανότητας των υδατανθράκων να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Όσα τρόφιμα έχουν χαμηλό GI, αυξάνουν αργά και σταθερά το σάκχαρο, με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος επί περισσότερη ώρα και να μην έχει «λιγούρες».
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη έρευνα για την δίαιτα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Συμμετέχουν 772 οικογένειες, που αποτελούνται από 938 ενήλικες και 827 παιδιά. Η μελέτη διεξάγεται σε οκτώ ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και ονομάζεται European Diogenes Diet Study.
Στην παρούσα ανακοίνωση στο NEJM, παρατίθενται τα ευρήματα από τους 938 ενήλικες, οι οποίοι έχουν μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 34.
Ο ΔΜΣ αξιολογεί το νυν βάρος με το ύψος (υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα). Φυσιολογικό βάρος έχει όπως διαθέτει ΔΜΣ 20-25, υπέρβαρος είναι όποιος έχει ΔΜΣ 25-30 και παχύσαρκος όποιος έχει ΔΜΣ πάνω από 30. Όταν ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 40, τότε πάσχει κανείς από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία.

Οι εθελοντές της μελέτης, λοιπόν, είναι παχύσαρκοι.
Από όλους ζητήθηκε να ακολουθήσουν επί 8 εβδομάδες ένα αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος, το οποίο όμως ολοκλήρωσαν οι 773 από αυτούς, χάνοντας κατά μέσον όρο 11,6 κιλά.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε πέντε ομάδες και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν επί 6 μήνες ένα από πέντε προγράμματα συντήρησης του νέου βάρους:
* Ένα διαιτολόγιο με λίγες πρωτεΐνες (το 13% των θερμίδων τους προερχόταν από πρωτεΐνες) και τρόφιμα με υψηλό GI
* Ένα διαιτολόγιο με λίγες πρωτεΐνες και τρόφιμα με χαμηλό GI
* Ένα διαιτολόγιο με πολλές πρωτεΐνες (το 25% των θερμίδων ήταν από πρωτεΐνες) και τρόφιμα με χαμηλό GI
* Ένα διαιτολόγιο με πολλές πρωτεΐνες και τρόφιμα με υψηλό GI
* Όποια διατροφή ήθελαν (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από τους 773 εθελοντές, οι 548 ακολούθησαν τα διαιτολόγια συντήρησης για ολόκληρο το εξάμηνο. Τι κατάφεραν; Όσοι είχαν ακολουθήσει το διαιτολόγιο με τις λίγες πρωτεΐνες και τα τρόφιμα με υψηλό GI, πήραν το περισσότερο βάρος απ’ όλους – σχεδόν 2 κιλά.
Αντιθέτως, όσοι ακολούθησαν το διαιτολόγιο με τις πολλές πρωτεΐνες και τα τρόφιμα με χαμηλό GI διατήρησαν πρακτικά σταθερό το βάρος τους (υπήρχαν κάποιες διακυμάνσεις σε επίπεδο κάτω του μισού κιλού). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου