Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Λίγα τα 150 εκατ. ευρώ για το Ε.coli λένε τα κράτη μέλη



ImageΈντονες πιέσεις ασκούν τα περισσότερα κράτη μέλη στην Κομισιόν για να αυξήσει σημαντικά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στους παραγωγούς κηπευτικών που είδαν τις πωλήσεις τους να καταρρέουν λόγω της επιδημίας με το βακτήριο Ε.coli. Ο επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος δέχτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα και το τελικό ποσό μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένο. Στην έκτακτη σύσκεψη υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, ο επίτροπος Τσιόλος πρότεινε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα
καλύπτει τις ζημιές των παραγωγών. Σύμφωνα με την πρόταση, οι αποζημιώσεις θα ανέρχονται  στο 30% της ζημιάς, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών έκριναν το ποσό ανεπαρκές και άσκησαν πιέσεις για να αυξηθεί.
Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Τσιόλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ποσό ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά τόσο το επίπεδο της αποζημίωσης όσο και το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι.
Το έκτακτο ταμείο που θα συσταθεί θα αποζημιώσει εν μέρει τις απώλειες των παραγωγών οπωροκηπευτικών, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε ομάδες παραγωγών.
Η αποζημίωση, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα υπολογιστεί στο 30% του μέσου όρου της τιμής αυτής της περιόδου (Μάιος-Ιούνιος), από το 2007 ως το 2010.
Σε αυτό το ποσό, οι αγρότες που είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών, ποσοστό 35% του συνόλου πανευρωπαϊκά), θα μπορούν να προσθέσουν αποζημιώσεις που προβλέπονται από τις ήδη ισχύουσες διατάξεις
 
Η Ισπανία δεν ικανοποιήθηκε
«Για την Ισπανία δεν είναι αρκετό» το ποσό, τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Ρόσα Αγιλάρ, που θεώρησε ανεπαρκέστατη την αποζημίωση σε ποσοστό 30% της αξίας των απούλητων οπωροκηπευτικών. Την ισπανική θέση στήριξε η Γαλλία και άλλες χώρες που με κοινό έγγραφο που συνυπέγραψαν ζητούν οι αποζημιώσεις να κυμανθούν στο 90-100% των ζημιών. «Είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω προς τα πάνω, αλλά δεν νομίζω ότι το επίπεδο του προϋπολογισμου θα επιτρέψει να φτάσουμε στο 100%», απάντησε ο επίτροπος Τσιόλος.
Επιπλέον η Ισπανία και άλλες χώρες ζήτησαν και άλλα μέτρα, και ιδίως την άμεση προκαταβολή ενός μέρους των ενισχύσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του προς τα νωπά οπωροκηπευτικά.
 
Στενότερη συνεργασία με το Βερολίνο ζητά η ΕΕ
ImageΠιο στενή συνεργασία με τους ξένους εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό του βακτηρίου E.coli ζήτησε από τις γερμανικές αρχές ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι, ενώ οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένες από τους χειρισμούς του Βερολίνου στο θέμα.
«Υπογραμμίζω ρητά πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε στενά και να μοιραζόμαστε τις κοινές μας γνώσεις για να θέσουμε τέρμα το συντομότερο δυνατόν στην έξαρση της πορείας του βακτηρίου», ανέφερε ο Ντάλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ επιθυμεί κυρίως Aμερικανοί και Iάπωνες εμπειρογνώμονες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικρίνουν εξάλλου το ερωτηματολόγιο στο οποίο υποβάλλουν τους ασθενείς οι γερμανικές αρχές. Οι διπλωμάτες το χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα περιοριστικό» καθώς επικεντρώνεται σε ορισμένους τύπους λαχανικών, γράφει η Die Welt.
Υπενθυμίζεται ότι ένα σπάνιο και ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος του βακτηρίου E-coli έχει προκαλέσει το θάνατο 24 ανθρώπων, 23 στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία.
Θετική στο βακτήριο Ε.coli βρέθηκε 53χρονη γυναίκα από τη Γερμανία που ήρθε για διακοπές στους Παξούς την περασμένη βδομάδα.
Το βακτήριο E.coli προκάλεσε δύο νέα θύματα στη Γερμανία, ανεβάζοντας σε 25 το συνολικό απολογισμό των νεκρών, οι 24 από τους οποίους καταγράφηκαν στη Γερμανία.
 
Άγνωστη η πηγή
Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «μπορεί ποτέ να μην μάθουμε ποτέ την αιτία της επιδημίας με το βακτηρίδιο E. Coli στη Γερμανία».
Όπως είπε ο Γκιουνέλ Ροντιέ, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Οργανισμού, οι επιστήμονες θα πρέπει να εξακριβώσουν το αίτιο μέσα σε μια εβδομάδα από την εμφάνιση των κρουσμάτων. Μετά απ' την πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη η σύνδεση των ασθενών με τα τρόφιμα που έφαγαν, καθώς τα μολυσμένα λαχανικά θα έχουν πλέον εξαντληθεί από την αγορά.
 
Θετικό βήμα το πακέτο που πρότεινε η ΕΕ λένε οι Copa - Cogeca
ImageΒήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των Copa - Cogeca το προτεινόμενο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, προκειμένου να βοηθήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή οπωροκηπευτικών που έπληξε η επιδημία E. Coli.
Όμως προειδοποιούν ότι η βοήθεια αυτή είναι ανεπαρκής και θα καλύψει μόνο το ένα τρίτο των απωλειών των παραγωγών. Μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Copa, Albert Jan Maat, τόνισε ότι «οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της ΕΕ έχουν υποφέρει πάρα πολύ από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι απώλειες φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ.
Και συνεχίζει ο Αντιπρόεδρος της Copa προσθέτωντας ότι «οι τιμές των οπωροκηπευτικών έχουν πέσει κατακόρυφα και η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά. Σε ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ, το 100% της παραγωγής αγγουριών καταστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ το 80% της συνολικής παραγωγής κηπευτικών δεν μπορεί να διοχετευθεί στην αγορά.
Ο Αντιπρόεδρος της Cogeca, Eduardo Baamonde Noche, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η ευρωπαϊκή παραγωγή των λαχανικών βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν σύντομα οικονομική βοήθεια για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης απαιτείται μια εκστρατεία ενημέρωσης στις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και στις τρίτες χώρες για την τόνωση της κατανάλωσης φρούτων λαχανικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών».
Ο Αντιπρόεδρος της Cogeca καλεί την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα νέες προτάσεις και στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση 100% από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Όπως υποστηρίζει ο συνολικός προϋπολογισμός για το πακέτο διάσωσης των φρούτων και λαχανικών της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, ώστε να ανακτήσει τις ζημίες των παραγωγών.
Ακόμη οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa-Cogeca, υπό το φως των πρόσφατων εργαστηριακών εξετάσεων, καλούν τα όργανα της ΕΕ να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η κοινοτική παραγωγή κηπευτικών ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας στον κόσμο και είναι ασφαλή για κατανάλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου