Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το σχέδιο Χοσέ Ασεμπίγιο για το Ελληνικό


 Την πρότασή του για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ως πάρκου, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο «φιλέτο» της Ευρώπης παρουσίασε ο Καταλανός αρχιτέκτωνας και πολεοδόμος Χοσέ Ασεμπίγιο: Ελεύθεροι χώροι οι οποίοι θα καλύπτουν το 72% του εμβαδού στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οικοδομήσιμη
έκταση που θα φτάνει το 12% και υποδομές οδικού δικτύου στο 15% συνθέτουν την εικόνα που οραματίζεται ο για το μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας.
Ο κ. Ασεμπίγιο παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο της “Ελληνικό ΑΕ>, που είναι η εταιρεία που έχει τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Ελληνικού, και τον πρόεδρό της, καθηγητή Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Harvard Σπύρο Πολλάλη, τη στρατηγική του για τον χώρο.
Σύμφωνα με τον Ισπανό αρχιτέκτονα, δεν αρκεί ένα πάρκο πρασίνου στο Ελληνικό. Οι ελεύθεροι χώροι, όπως είπε, πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, προτείνει να δημιουργηθούν οι ελεύθεροι χώροι (πάρκο) στο κεντρικό τμήμα του Ελληνικού οι οποίοι στο σύνολό τους θα καταλαμβάνουν 2.600 στρέμματα από τα συνολικά 6.264 στρέμματα (μαζί με το παράκτιο μέτωπο) της έκτασης. Οι οικιστικοί όγκοι θα ενώνονται μεταξύ τους με νησίδες πρασίνου οι οποίες θα καταλήγουν στην παραλία.
Εισηγείται επίσης, την κατασκευή 980.000 τ.μ. για χώρους στάθμευσης, 6.200 - 6.500 κατοικίες, γραφεία και άλλα κτίρια με συντελεστή δόμισης 0,3 έως 0,5. «Αυτές οι οικιστικές περιοχές θα μπορέσουν να στεγάσουν περίπου 15.000 κατοίκους», τόνισε ο ίδιος.
Στο Ελληνικό, το οποίο, όπως τόνισε για μία ακόμα φορά ο Ισπανός αρχιτέκτων, είναι ο μεγαλύτερος προς αξιοποίηση χώρος στην Ευρώπης, θα μπορούσε να μεταφερθεί το 3% με 4 % των υπηρεσιών του κράτους ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα οικονομικό και κυβερνητικό κέντρο. Αυτό μπορεί να χωροθετηθεί γύρω από το κτίριο του διάσημου αρχιτέκτονα Εέρο Σααρίνεν, το οποίο είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Η συνολική έκταση για το «κυβερνητικό πεδίο» υπολογίζεται σε 390.000 τ.μ. Εκεί θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα κεντρικά γραφεία κάποιων μεγάλων εταιρειών ή τραπεζών.
Επιπλέον, ο κ. Ασεμπίγιο εισηγείται τη δημιουργία πανεπιστημιούπολης 160.000 τ.μ., Media Park, θερμοκηπίου, πάρκου φωτοβολταϊκών, ξενοδοχείου καθώς και ενός μικρού εμπορικού κέντρου (115.000 τ.μ.).
Η αναφορά στο εμπορικό κέντρο προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Γλυφάδας, Κ. Κόκορη, ο οποίος βρισκόταν στην παρουσίαση. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, η αγορά της Γλυφάδας διαθέτει 4.000 καταστήματα και δεν χρειάζεται εμπορικό κέντρο στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Ισπανός αρχιτέκτων δήλωσε ότι σύμβουλοι της κυβέρνησης τού είπαν να εντάξει και εμπορικό κέντρο στα σχέδιά του και ότι, αν είναι έτσι όπως τα λέει ο δήμαρχος, τότε θα πρέπει να ακυρωθεί η δημιουργία του.
Επιμένει ωστόσο στην κατασκευή ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου (χωρητικότητας 50.000 ατόμων) την οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα προσελκύσει συνεδριακό τουρισμό και θα φέρει έσοδα για το πάρκο. Και όπως είπε μόνο η Βαρκελώνη και η Βιέννη διαθέτουν τέτοιο κέντρο, γεγονός που θα μπορούσε να αναδείξει το Ελληνικό ως συνεδριακό τόπο της Μεσογείου.
Κοντά στον παλιό Πύργο Ελέγχου και στο προτεινόμενο Πανεπιστήμιο ο κ. Ασεμπίγιο «σχεδιάζει» τη δημιουργία ενός χώρου περιπάτου ενώ στο τέρμιναλ του παλαιού αεροδρομίου προτείνει την ίδρυση ενός μουσείου.
Κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης ο κ. Ασεμπίγιο εισηγείται δόμηση 50.000 τ.μ. για νοσοκομείο (15.000 τ.μ.), αγορά (10.000 τ.μ.) και άλλες χρήσεις. «Στο Ελληνικό πρέπει να γίνει ένα μητροπολιτικό μοντέλο το οποίο θα λειτουργήσει ως κοινωνικο-οικονομικός καταλύτης για την περιοχή της Αθήνας», είπε κατά την παρουσίαση της πρότασής του (πρόκειται για το πέμπτο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια για το Ελληνικό).
Σχετικά με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται εντός του παλαιού αεροδρομίου, ο κ. Ασεμπίγιο τόνισε ότι βρίσκονται στον χώρο όπου έχει χωροθετηθεί το πάρκο (οι ελεύθεροι χώροι) και αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης αν θα τις γκρεμίσει ή θα τις διατηρήσει.
Τέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου δήλωσε ότι δεν έχει σχεδιάσει ποτέ στη ζωή του καζίνο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη δεν του ανήκει, απλώς εργάζεται εκεί.
Η πρόταση Ασεμπίγιο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Οπως ανέφερε στο περιθώριο της παρουσίασης, έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπήρχαν, «είναι όμως απαραίτητη για το τελικό σχέδιο». «Εως το τέλος του καλοκαιριού θα προχωρήσουμε σε μια μη δεσμευτική πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος. Υποθέτω ότι θα εμφανιστούν και οι Καταριανοί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φάση της αξιολόγησης. Το Ελληνικό θα είναι ένα μοντέλο για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας», επεσήμανε ο κ. Παμπούκης.
Από την πλευρά του ο κ. Πολλάλης τόνισε ότι «δεν θέλουμε άλλες πολυκατοικίες και τσιμέντο στην περιοχή. Θέλουμε το Ελληνικό να αποτελέσει μια μηχανή ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει για το πρώην αεροδρόμιο και θα δώσουμε την καλύτερη εθνικά λύση. Πρόκειται για το πιο σημαντικό οικόπεδο σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να το χειριστούμε με μεγάλη υπευθυνότητα. Πρέπει το έργο να είναι περιβαλλοντικά σωστό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου