Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αμφισβητούν την οικονομική πολιτική οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


. Με σφοδρές επικρίσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν χθες την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και έθεσαν στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το προχθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, έμοιαζε να είναι ένα κομμάτι «αγανακτισμένων» της Πλατείας Συντάγματος, που είχαν
απέναντί τους πέντε Υπουργούς της κυβέρνησης να τους ενημερώνουν για το τι δεν πήγε καλά μέχρι τώρα.
Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ήταν διευρυμένη και πάνω από 80 βουλευτές είχαν γραφτεί να τοποθετηθούν, αφού πρώτα τους ενημέρωσαν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Ραγγούσης, Λούκα Κατσέλη και Δ. Ρέππας. Η συνεδρίαση τραβούσε σε μάκρος, από το πρωί που ξεκίνησε μέχρι την ώρα έκδοσης του «Ε.Κ.». Ετσι, το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό μετατέθηκε για σήμερα το απόγευμα και για αύριο το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στην τακτική του συνεδρίαση, προκειμένου να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία 2012-2015.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, η τοποθέτηση, εν είδει απολογισμού του κ. Παπακωνσταντίνου, κράτησε περίπου δύο ώρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν έχουμε αποτύχει», αν και ανέφερε αστοχίες αλλά και καθυστερήσεις.
Πάντα σύμφωνα με διαρροές προς τα έξω, οι βουλευτές έπεσαν πάνω του ζητώντας εξηγήσεις:
Ιδιαίτερα οξεία φέρεται να ήταν η Βάσω Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι την αντιμετώπισε απαξιωτικά, ως «ούφο» όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του πρότεινε την λήψη μέτρων. Επίσης, η κ. Παπανδρέου ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών «τι έχει κάνει με τους κερδοσκόπους - είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Πού βρίσκεται η διαδικασία;» ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
«Δεν υπάρχει σχέδιο κι αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια», φέρεται να είπε, επίσης, η κ. Παπανδρέου, η οποία επιπλέον ανέφερε ότι και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και «όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία».
Από την κριτική της πρώην Υπουργού δεν ξέφυγε η διαδικασία του «opengov» και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των ‘κολλητών’ σας».
«Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα», ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η Ελενα Παναρίτη, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με τη λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.
Εξηγώντας τη θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κ. Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.
Την εκτίμησή του ότι «δεν βγαίνει το πρόγραμμα», διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ο κ. Λιντζέρης επίσης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία «ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική».
«Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα», είπε η Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.
Την εκτίμησή του ότι ο απολογισμός ήταν ειλικρινής, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, διατύπωσε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας», φέρεται να είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».
«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο», είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας «έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων».
«Ανάπτυξη χθες», ζήτησε μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό.
Εξάλλου, ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία «σταθερής κυβερνητικής δομής», με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Επίσης, πρότεινε τριήμερη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, για ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας και καταληκτικές αποφάσεις.
Εξάλλου, η Τόνια Αντωνίου φέρεται να σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1».
Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου