Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι Γεωπόνοι μελετητές Θεσσαλίας ζητάνε επαναξιολόγηση 2ης δόσης νέων αγροτών και παράταση ενός μηνός στα Σχέδια Βελτίωσης



Οι Γεωπόνοι μελετητές Θεσσαλίας ζητάνε επαναξιολόγηση 2ης δόσης 
νέων αγροτών και παράταση ενός μηνός στα Σχέδια Βελτίωσης

Σε επιστολή που έστειλαν οι Γεωπόνοι Μελετητές Θεσσαλίας, προς τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Διβάρη, αναφέρονται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γεωργοί, που έλαβαν την 1η δόση και διέθεταν ζωικό κεφάλαιο, αλλά δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές τους
μονάδες ή δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν άλλους όρους της σύμβασης που είχαν υπογράψει, με συνέπεια σήμερα να ζητούνται από αυτούς τα χρήματα που έλαβαν της 1η δόσης και φυσικά δεν τους χορηγείται και 2η δόση. Ακόμη όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίος ένας μήνας παράτασης.
Αναλυτικότερα στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:
Προς αξιότιμους υπουργό & ειδικό γραμματέα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,
Πήραμε την πρωτοβουλία για αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας:

Α) Το τελευταίο χρονικό διάστημα και εν μέσω κρίσης διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικεντρώνεται στην εξάντληση της αυστηρότητας σε ότι αφορά την εφαρμογή των ΚΥΑ και στην αποστολή απεντάξεων σχετικά με το μέτρο των νέων γεωργών που εντάχθηκαν στο ΓΚΠΣ. Σύμφωνα με τις συμβάσεις θα έπρεπε ο νέος γεωργός να έχει καταθέσει φάκελο με τα πλήρη δικαιολογητικά για χορήγηση 2ης δόσης εντός διαστήματος 5 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασής του στη γεωργία. Σε πολλές περιπτώσεις, αλλά κυρίως στην κτηνοτροφία οι νέοι γεωργοί που έλαβαν την 1η δόση και διέθεταν ζωικό κεφάλαιο δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες ή δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν άλλους όρους της σύμβασης που είχαν υπογράψει με συνέπεια σήμερα να ζητούνται από αυτούς τα χρήματα που έλαβαν της 1η δόσης και φυσικά δεν τους χορηγείται και 2η δόση.
Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό γεωργοκτηνοτρόφων που δεν έλαβαν τη 2η δόση που απεντάσσονται ενώ όμως κατέβαλλαν προσπάθειες, είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγωνίζονται στις μέρες μας να επιβιώσουν, να εκδώσουν άδειες λειτουργίας και να παραμείνουν στην αγροτική ύπαιθρο.
Για αυτούς ζητάμε την επαναξιολόγηση του φακέλου της 2ης δόσης με ταυτόχρονη παράταση του χρόνου υλοποίησης άλλα 5 έτη, όσο διαρκούν δηλαδή οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους.
Εάν πάλι δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, να μην καταβάλλεται η 2η δόση, αλλά έστω να μην επιστέφεται η 1η δόση. Να ισχύσει οριζόντια απόφαση για όλους τους νέους αγρότες, του Γ’ ΚΠΣ Είναι κρίμα να υπάρχουν νέοι γεωργοκτηνοτρόφοι οι οποίοι να ασχολούνται πραγματικά με την γεωργία-κτηνοτροφία έτσι να καταστρέφονται οικονομικά.

Β) Τέλος όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης πιστεύουμε ότι 1 μήνας παράτασης είναι αναγκαίος. Είναι γνωστό ότι αυτές τις μέρες ξεκαθάρισαν τα τελευταία όπως πχ η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής. Δεν είναι ανάγκη να βιαστεί να κλείσει την προκήρυξη το ΥΠΑΑΤ. Ας λάβει υπόψη ο κος Υπουργός ότι στον Αναπτυξιακό νόμο που έληξε πρόσφατα υποβλήθηκαν μόνο 100 προτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Εάν τους ενδιαφέρουν να γίνουν αγροτικές επενδύσεις στην ύπαιθρο, με σύνεση και σωστό προγραμματισμό πρέπει να δοθεί ακόμα 1 μήνας παράτασης. Τέλος τους καλούμε να επαναφέρουν ως υποχρεωτική την διαπίστευση των μελετητών Σχεδίων Βελτίωσης καθώς και το υποχρεωτικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών μελέτης γιατί ειδικά κάτω των 50.000 € προβλέπεται μεγάλη φοροδιαφυγή σε εποχές που το κράτος έχει μεγάλη ανάγκη από έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου