Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανησυχεί την αγορά η αμερικανική οικονομία


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Wall Street Journal», «Bloomberg»). Η νευρικότητα των αγορών χθες, τόσο όσον αφορά στο δολάριο, όσο και στη Wall Street, καταδεικνύει την ανησυχία των επενδυτών στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, για την αμερικανική οικονομία.

Και οι δύο αξιωματούχοι, την Τρίτη, (ο πρώτος μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο,
ο δεύτερος σε συνέδριο στην Ατλάντα), επιβεβαίωσαν πως η αμερικανική οικονομία δεν θα εισέλθει σε διπλή ύφεση. Κάτι που έδωσε ώθηση στο δολάριο, το οποίο ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ευρώ. Χθες, η ισοτιμία ήταν στο 1,461 από 1,467 την Τρίτη, που ήταν και υψηλά μήνα.
Η άνοδος του δολαρίου, πάντως, έστω και μικρή, είχε αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων (στα 1.537 δολ. η ουγγιά ο χρυσός από 1.545 προχθές) και του πετρελαίου.
Το τελευταίο ωστόσο, ξεπέρασε τελικά χθες τα 100 δολ. το βαρέλι μετά από την ανακοίνωση μη συμφωνίας σε συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για ενίσχυση της παραγωγής. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδιζε 1,41 δολ. ή 1,4% στα 100,50 δολ. το βαρέλι. Το αργό τύπου Brent κέρδιζε 1,52 δολ. ή 1,3% στα 118,30 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις δηλώσεις Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε άμεσα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με την εύθραυστη κατάσταση στην ευρωζώνη, εξαιτίας της κρίσης χρέους, με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Κάτι που επιβεβαίωσε τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, πως μία άσχημη εξέλιξη στην Ευρώπη θα έβαζε σε κίνδυνο την ήδη αμφισβητούμενη ισχύ της Οικονομίας των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπερνάνκι θέλησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, δηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί το δεύτερο μισό του 2011 παρά τα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ανάπτυξη εμφάνισε το τελευταίο διάστημα σημάδια αδυναμίας.
«Η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να συνεχίζεται με μετριοπαθείς ρυθμούς αν και με άνισο τρόπο μεταξύ των διαφορετικών τομέων της Οικονομίας και με απογοητευτικά αργό βηματισμό από την οπτική γωνία των εκατομμυρίων ανέργων» είπε, σχολιάζοντας τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν άνοδο της ανεργίας στο 9,1% το Μάιο.
Τόνισε δε, ότι η επεκτατική πολιτική της Fed εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμένουν στα ιστορικά τους χαμηλά για «εκτεταμένη περίοδο». Κάτι, που μαζί με τις δηλώσεις Ομπάμπα για κίνδυνο στην ευρωζώνη, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η ανοδική κίνηση του δολαρίου.
Παράλληλα, ο κ. Μπερνάνκι διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για ενδεχόμενη αναφορά του προέδρου της Fed σε ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με συνέπεια η Wall Street να κλείσει με απώλειες για 5η διαδοχική συνεδρίαση την Τρίτη.
Και χθες νευρικότητα επικρατούσε στο Χρηματιστήριο, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε στο πιεστήριο, καθώς ο Dow Jones κέρδιζε 0,03% στις 12.074,29 μονάδες, ο Nasdaq είχε πτώση -0,33% στις 2.692,69 μονάδες και ο S&P 500 έχανε -0,06% στις 1.284,23 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου