Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μάχη για να αποτραπεί ο πυρηνικός εφιάλτης


Μάχη με όλα τα μέσα δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία για να αποτρέψουν τα χειρότερα όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την
κατάσταση στην Ιαπωνία και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης.
«Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στη Φουκουσίμα οι Αρχές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα πυρηνικά εργοστάσια.
Η κατάσταση είναι άσχημη στους αντιδραστήρες 2 και 3, όπου φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη το δεύτερο (από τα τρία) «προστατευτικά στρώματα» των αντιδραστήρων. 
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ιαπωνίας) ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του αντιδραστήρα 3.
Οι Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, ωστόσο, οι επιχειρήσεις διεξάγονται με δυσκολία, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.
Στον αντιδραστήρα 4, έγινε γνωστό την Τετάρτη η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καύσιμου δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας», εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί. Ο αντιδραστήρας, που δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού, είναι τώρα πηγή ανησυχίας.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εργάζονται 180 ειδικοί (αντί 50) για να ελέγξουν τους αντιδραστήρες. Όλοι απειλούνται από τη ραδιενέργεια, οι δόσεις της οποίας στο περιβνάλλον όπου εργάζονται μπορεί να είναι θανατηφόρες.
Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα είναι ανήσυχοι και οργισμένοι, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.
«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια» υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, εκφράζοντας την ελπίδα οι Ιάπωνες συνολικά να δείξουν αλληλεγγύη.
Οι Γάλλοι πάντως επιμένουν ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου.
Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία.
Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος επικεφαλής της Ατομικής Επιτροπής, Σεργκέι Κιριγένκο, εκτίμησε ότι «επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο». Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Πάντως ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο (Ιάπωνας και ο ίδιος) δήλωσε ότι δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι «εκτός ελέγχου» σχετικά με τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα. Η δήλωση ουσιαστικά απαντούσε σε θέση του επίτροπου της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ ότι οι ιαπωνικές Αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Επιπλέον, ο κ.Έτινγκερ επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, αντιεπαγγελματική αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου