Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σκέψεις για αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τη Φουκουσίμα

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) μπορεί να αποσύρει τις ομάδες της από την περιοχή κοντά στον - πληγέντα από τον σεισμό - πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, αν η
κατάσταση κλιμακωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ιαπωνία.




«Παρακολουθούμε την κατάσταση σε ωριαία βάση. Καθεμιά από τις ομάδες μας που βρίσκονται επί τόπου διαθέτει μετρητές ραδιενέργειας» δήλωσε ο Ερίκ Ουάνες, σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση. «Μόλις διαπιστωθεί ένα επίπεδο στο οποίο μπορεί να απειληθεί η υγεία ή να είναι επικίνδυνο για τις ομάδες μας, θα τις απομακρύνουμε. Έχουμε τα μέσα για να γίνει πολύ γρήγορα η απομάκρυνση, έχουμε εντοπίσει τις οδούς απομάκρυνσης» επεσήμανε.



Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (MSF) δεν είναι εξειδικευμένες στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από τη ραδιενέργεια.



«Αυτό είναι μάλλον καθήκον της ιαπωνικής κυβέρνησης και - απ' ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε στις ειδήσεις - ήδη προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτό» δήλωσε ο Ουάνες.



Το κύριο πρόβλημα υγείας στα 20 με 30 κέντρα, όπου φιλοξενούνται οι πληγέντες, τα οποία επισκέφθηκαν ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», είναι οι χρόνιες ασθένειες μεταξύ των ηλικιωμένων, όπως η υπέρταση, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, ανέφερε ο κ. Ουάνες.



«Είδαμε επίσης μερικά κρούσματα υποθερμίας καθώς και αφυδάτωσης. Όμως, είναι περιορισμένα σε αριθμό, σε σύγκριση με το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί ή έχουν χάσει τα σπίτια τους» τόνισε. Ο ίδιος είπε, επίσης, πως υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και νερού, όμως αυτό για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα κλινοσκεπάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου