Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Όταν ο άντρας δεν θέλει σεξ

Σας θυμίζει κάτι η πρόταση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο»; Θεωρείται κλασική δικαιολογία των γυναικών, όταν για κάποιον λόγο δεν θέλουν να συνευρεθούν ερωτικά με τον
σύντροφό τους. Τώρα πια, όμως, τα ίδια λόγια – ή κάποιες παραλλαγές τους – εκστομίζονται και από αντρικά χείλη.
Όπως εξηγεί ο δρ Ίαν Κέρνερ, σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής υγείας στη Νέα Υόρκη, αν και πολλοί πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κανόνα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, πολύ συχνά συμβαίνει και το αντίθετο.

Μερικές διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η μειωμένη ερωτική επιθυμία ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια, με τουλάχιστον το 33% των γυναικών και το 16% των ανδρών να έχουν χαμηλή ή ανύπαρκτη λίμπιντο – γεγονός που υπονομεύει την ερωτική σχέση και μπορεί να κάνει τον/την σύντροφο να αισθάνεται ανεπιθύμητος.

Που μπορεί, όμως, να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία των ανδρών; Οι πιθανοί παράγοντες που ευθύνονται είναι πολλοί, κατά τον δρα Κέρνερ:

Βιολογικοί. Υπάρχουν πολλά πιθανά σωματικά αίτια για την χαμηλή ερωτική επιθυμία των ανδρών –από την καρδιοπάθεια και την λήψη αντικαταθλιπτικών έως την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Εάν έχουν αποκλειστεί άλλοι παράγοντες (λ.χ. συναισθηματικοί ή προβλήματα στη σχέση), ο πάσχων καλό είναι να απευθύνεται σε έναν γιατρό, για να ελέγχεται οργανικά.

Συναισθηματικοί. Η ερωτική επιθυμία ενός άντρα συχνά σχετίζεται στενά με την αυτοεκτίμησή του: όταν υποφέρει η μία, υποφέρει και η άλλη.

Η οικονομική κρίση έχει καταρρακώσει την αυτοεκτίμηση πολλών ανδρών, που χάνουν τη δουλειά τους, βλέπουν τα οικονομικά τους να βουλιάζουν ή διαπιστώνουν πως πλέον δεν μπορούν να ζήσουν όπως θέλουν την οικογένειά τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί άντρες αισθάνονται λιγότερο άντρες, ακόμα κι αν η σύντροφός τους διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα λεφτά ΔΕΝ κάνουν τον άντρα.

Προβλήματα στη σχέση. Ο θυμός, η δυσφορία και η γενική έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση είναι ολέθρια για την ερωτική επιθυμία των ανδρών με το ταίρι τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως χάνουν γενικώς την όρεξή τους για σεξ. Μπορεί κάλλιστα να την έχουν χάσει όσον αφορά τη συγκεκριμένη σύντροφο, αλλά να διατηρείται ακόρεστη για άλλες γυναίκες, για πορνό, για αυνανισμό κ.τ.λ. Ό,τι συμβαίνει έξω από την κρεβατοκάμαρα είθισται να επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και εντός αυτής, συνεπώς εάν ένας άντρας βαριέται την σχέση του, θα βαριέται και στο κρεβάτι.

Υπερβολική άνεση της γυναίκας. Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο τι ερεθίζει τους άντρες και τι τις γυναίκες, υπάρχουν ορισμένες ουσιώδεις διαφορές. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική διέγερση της γυναίκες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο κοντά νιώθει με το ταίρι της και το πόσο ικανοποιημένη είναι γενικώς με τη σχέση τους.

Αυτό σημαίνει, πως αν η γυναίκα νιώθει πολύ άνετα και ασφαλής στη σχέση της, είναι πιθανό η λίμπιντό της να είναι στα ύψη – σε βαθμό να νιώθει σέξι ακόμα και με το μακό και την φόρμα της.

Για τον άντρα όμως, αυτή η αίσθηση της οικειότητας και της άνεσης μπορεί να δράσει εναντίον της ερωτικής επιθυμίας, ιδίως όταν έχει ως συνέπεια να χάνει το απρόσμενο, την συγκίνηση και τα οπτικά ερεθίσματα (όπως τα σέξι εσώρουχα, που πολλές γυναίκες ξεχνούν όταν χρονίζει η σχέση τους).

Υπερβολική ενασχόληση με το πορνό. Το Ίντερνετ έχει κάνει ιδιαίτερα προσβάσιμο το πορνό –και αν ένας άντρας αυνανίζεται συχνά ασχολούμενος με το κυβερνοσέξ, είναι πιθανό να χάσει την επαφή με το σεξ στον αληθινό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου