Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η Βρετανία επιστρέφει θησαυρούς ιθαγενών


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (ΝΗΜ) δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει 138 σκελετούς ιθαγενών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα από τα νησιά Τόρες Στρέιτ τον 19ο
αιώνα.
Ο επαναπατρισμός έγινε έπειτα από μια πολύχρονη εκστρατεία των τοπικών Αρχών, οι οποίες ζητούσαν την επιστροφή των θησαυρών ως αναπόσπαστο μέρος των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.
«Οι ψυχές των νεκρών δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν ησυχία» αποτελούσε το σύνθημα της εκστρατείας.
«Είμαι εκστασιασμένος και δεν έχω λόγια να πω για την απόφαση του μουσείου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση. Οι πεποιθήσεις μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και συνδέονται άρρηκτα με το παρελθόν μας» τόνισε ο Ned David, εκπρόσωπος της κοινότητας των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος.
Από την πλευρά του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ως μια κίνηση καλής θέλησης που στόχο έχει τη δημιουργία ενός στενού διαλόγου και συνεργασίας με τις Αρχές των νησιών. Οι σκελετοί θεωρούνται σημαντικά επιστημονικά ευρήματα με τεράστιο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και υπάρχει θέληση για διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών στην περιοχή.
«Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι θα υπάρχει μια στενότερη συνεργασία με τους κατοίκους των Τόρες Στρέιτ, μια συνεργασία που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του μουσείου, Richard Lane.
Τα νησιά Τόρες Στρέιτ βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου