Σε νέες βάσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες των ομογενών εκπαιδευτικών και μαθητών, ξεκινά -μετά από τρία χρόνια- το πρόγραμμα "Παιδεία Ομογενών", υπό τη νέα ονομασία
"Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά". Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ), του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη συνάντηση των επιστημονικών συνεργατών του προγράμματος από όλες τις ηπείρους, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Στην πρώτη αυτή συνάντηση έγινε ενημέρωση και προγραμματισμός του έργου για την περίοδο 2011-2013.
Στους στόχους του προγράμματος εμπίπτουν η συγκρότηση ενός πιλοτικού δικτύου σχολείων της ομογένειας, στο οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά το σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης και το οποίο θα επεκταθεί αργότερα σε περισσότερα σχολεία, αλλά και η κατάρτιση μελετών σχετικά με το μαθητικό πληθυσμό, το προφίλ και τις ανάγκες των διαφόρων μορφών και φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Επίσης, στοχεύει στη δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής, ως δεύτερης και ως ξένης, γλώσσας, αλλά και την επιμόρφωση ομογενών εκπαιδευτικών.
Το κέντρο βάρους του νέου προγράμματος αποτελεί η ηλεκτρονική μάθηση, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και εμπλουτιστικά στη συμβατική δια ζώσης μάθηση, αλλά και αυτόνομα.
Στη συνάντηση στο Ρέθυμνο προσκλήθηκαν και συμμετείχαν, εκτός από τους επιστημονικούς συνεργάτες από διάφορες χώρες (Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Μ. Βρετανία και Ελλάδα), και εκπρόσωποι μεγάλων ομογενειακών εκπαιδευτικών φορέων, από κάθε ήπειρο, όπως για παράδειγμα από τα σχολεία της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου