Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αειφορική διαχείριση του εδάφους



Προβλήματα αλάτωσης του εδάφους και υποβάθμισης της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν οι περιοχές της λεκάνης του Ανθεμούντα, μιας
ιδιαίτερα παραγωγικής περιοχής στην Κεντρική Μακεδονία.

Υπολογίζεται ότι το 80% του εδάφους στα θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής των Βασιλικών είναι αλατωμένο, ενώ παρατηρείται, επίσης, σημαντική μείωση της οργανικής ουσίας σε μεγάλα τμήματα των εδαφών.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων (ΕΘΙΑΓΕ) Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης, με αφορμή την πρώτη συνάντηση εργασίας του έργου «Αειφορική Διαχείριση εδάφους στην Υδρογεωλογική Λεκάνη του Ανθεμούντα», την ερχόμενη Δευτέρα.

Το σχετικό έργο υλοποιούν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, η αναπτυξιακή εταιρεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική ΑΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΘΙΑΓΕ, οι Δήμοι Θέρμης, Βασιλικών και Ανθεμούντα και οι εταιρείες «ΥΕΤΟΣ» και «ΙNTERGEO».

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2012. Ο συνολικός προϋπολογισμός του φθάνει το 1.572.000 ευρώ, ενώ οι 700.000 θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου