Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για «φρουτάκια» και τυχερά παιχνίδια


Κατετέθη χθες το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων στη χώρα.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «στόχος του σχεδίου νόμου είναι να ρυθμιστεί η αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, η οποία λειτουργεί σήμερα χωρίς κανέναν έλεγχο και ρύθμιση, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου, με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, μέσα από την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιχνιδιών».

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, με τη ρύθμιση αυτή είναι δυνατή η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από μία αγορά, της οποίας ο παράνομος κύκλος εργασιών εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 4 δισ. ευρώ αφορούν στο παράνομο στοίχημα.

Από τα ποσά αυτά, το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα σήμερα (εκτιμάται ότι στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους- AWPs και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια τύπου «φρουτάκια»).

Ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 700 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων, τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση), ενώ προσδοκάται ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τα ποσά αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές κοινωνικές πολιτικές για άτομα με αναπηρίες, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την ενίσχυση των δομών απεξάρτησης από τα παίγνια ή άλλους εθισμούς, καθώς και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 20% από τη συμμετοχή του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων.

Με βάση το σχέδιο νόμου, προβλέπεται να δοθούν 4 -10 άδειες (μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό) για 30.000 παιγνιομηχανήματα (τμήμα των αδειών αυτών θα λάβει ο ΟΠΑΠ) και 15- 20 άδειες (επίσης μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό) για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος. Η διάρκεια των αδειών για τα παιγνιομηχανήματα θα είναι δεκαετής, ενώ για το διαδικτυακό στοίχημα πενταετής.

Με το νομοσχέδιο, απαγορεύεται η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος, ενώ προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισμοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και οι χρηματικές ροές.

Παράλληλα, ορίζεται ελάχιστο όριο 80% για τα κέρδη στους παίκτες και ανώτατο όριο συμμετοχής στα παιγνιομηχανήματα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 ευρώ, ενώ απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να ξεπερνά το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ εφαρμόζονται οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη, το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπ' όψιν το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, για να επιτευχθεί συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η έως τώρα πλήρης απαγόρευση στοιχίζει στη χώρα πρόστιμο 31.536 ευρώ την ημέρα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου