Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απηχώντας τις απόψεις που είχε εκφράσει νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ δεν εντυπωσιάζονται από λόγια. «Η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξεις που να δείχνουν ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός στο έδαφος, απομακρύνοντας τις δυνάμεις από τα ανατολικά όπου απειλεί για τελική επίθεση στη Βεγγάζη», είπε.
«Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από τη λιβυκή κυβέρνηση», δήλωσε η Κλίντον και πρόσθεσε: «Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα. Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε λόγια ή να εντυπωσιαστούμε από λόγια, θα πρέπει να δούμε πράξεις εκεί και αυτό δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να ταχθεί υπέρ τις θεμιτές προσδοκίες του λιβυκού λαού».
Για τη Λιβύη αναμενόταν να μιλήσει εντός της ημέρας και ο πρόεδρος Ομπάμα.
Να σημειωθεί ότι οι ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονταν λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση και απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη, το καθεστώς χθες ανακοίνωσε «άμεση κατάπαυση πυρός και παύση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης» κατά των ανταρτών.
Η ανακοίνωση που εξέπληξε, προήλθε από τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα, που έτρεμε όσο τη διάβαζε, κι ενώ είχε γίνει γνωστό ότι διεθνείς δυνάμεις προετοιμάζονταν για άμεσα αεροπορικά χτυπήματα, προκειμένου να αποφευχθούν βομβαρδισμοί κατά της Βεγγάζης, προπύργιου των ανταρτών από το καθεστώς Καντάφι.
Δεν ήταν πάντως ξεκάθαρο τι αποτέλεσμα θα είχε η παύση πυρός, αν τηρούνταν, αλλά η αμεσότητα της αντίδρασης του καθεστώτος προκάλεσε κάποιο σκεπτικισμό στη Δύση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο BBC για τον Καντάφι πως «θα τον κρίνουμε από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του».
Ο κ. Κάμερον ανέφερε στη Βουλή ότι άρχισαν ήδη να αναπτύσσονται μαχητικά «Τορνέιντο» και «Γιουροφάιτερ», σε βρετανικές βάσεις για άμεσες επιχειρήσεις.
Η Γαλλία αντέδρασε με σκεπτικισμό στη λιβυκή ανακοίνωση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι «αρχίζει να φοβάται, αλλά στο έδαφος η απειλή δεν άλλαξε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Μπερνάντ Βαλέρο. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν είχε αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν άμεσα για την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεως πάνω από τη Λιβύη. Είχε όμως προσθέσει ότι η επέμβαση δεν αποτελεί «κατοχή του λιβυκού εδάφους», αλλά «μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι», είπε.
«Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για επέμβαση, θα είναι φυσικά συνεπείς και θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Μπαρουέν, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίνει την προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του πολέμου στη Λιβύη, της σφαγής του λαού του από τον Καντάφι».
Σήμερα ο πρόεδρος Σαρκοζί, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον θα συναντηθούν με αξιωματούχους της ΕΕ, της Αραβικής Ενωσης και της Ενωσης Αφρικανικών Κρατών για να συζητήσουν για τη Λιβύη.
Θα συμμετάσχει και ο ΟΗΕ, όπως ανέφερε το γραφείο του ΓΓ Μπαν Κι Μουν, καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος παρά τους αρχικούς δισταγμούς της.
Στο μεταξύ, δεν επιβεβαιώθηκε αν χθες μετά την ανακοίνωση για παύση πυρός είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες στη Μιζουράτα, στα δυτικά της Λιβύης, που πολιορκούνταν από το καθεστώς. Κι αν είχε αποκατασταθεί η διοχέτευση ρεύματος, τηλεπικοινωνιών και νερού στην πόλη.
Σύμφωνα με τον Λίβυο ΥΠΕΞ, πάντως, που εξέφρασε λύπη για την απόφαση του ΟΗΕ, «τέτοια μέτρα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή του λιβυκού λαού». Αποκάλεσε επίσης «παράξενο και χωρίς λογική το ψήφισμα που ενέκρινε τη χρήση βίας κατά της κυβέρνησης Καντάφι».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθεί η κατάπαυση πυρός ο Καντάφι είχε κάνει γνωστές τις απόψεις του για τους αντάρτες στη Βεγγάζη. «Θα έρθουμε σε κάθε σπίτι, δωμάτιο προς δωμάτιο. Τελείωσε. Εχει αποφασιστεί το θέμα. Θα σας βρούμε στις ντουλάπες και δεν θα δείξουμε έλεος και οίκτο».
Μάλιστα, λίγο μετά σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Καντάφι είχε πει: «O κόσμος έχει τρελαθεί και θα τρελαθούμε και εμείς ωσαύτως».
Ο γ.γ. της Αραβικής Ενωσης, Αμρ Μούσα, υποστήριξε την επιβολή εμπάργκο πτήσεων και ανέφερε ότι «στόχος είναι η προστασία των αμάχων και όχι η εισβολή ή η κατοχή».
Η απόφαση, πάντως, του ΣΑ του ΟΗΕ φάνηκε να διχάζει τους Ευρωπαίους με τη Γερμανία να δηλώνει αρνητική και τη Νορβηγία θετική. Στους θετικούς και το Κατάρ, ενώ η Τουρκία ήταν αρνητική.
Τέλος, και η Αθήνα δήλωσε έτοιμη να συνδράμει στις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ την ώρα που έκλεινε η εφημερίδα ο Πρωθυπουργός προήδρευε σύσκεψης για τη Λιβύη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου