Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ανεπάρκεια ειλικρίνειας από την ιαπωνική ηγεσία

ΤΟΚΙΟ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Από την προσεκτική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι για να χειριστούν την πυρηνική κρίση, λείπει ένας βασικός όρος. Η πληροφορία.


Οταν σημειώθηκε έκρηξη σε ένα από τους πολλούς καταπονημένους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, το περασμένο Σάββατο, οι υπεύθυνοι της διαχειρίστριας εταιρείας εξέδωσαν μία τυπική δυσνόητη και υποβαθμισμένη εξήγηση:

«Ενας δυνατός ήχος και άσπρος καπνός παρατηρήθηκε στον αντιδραστήρα Νο1... Το περιστατικό ερευνάται».

Ξένοι πυρηνικοί επιστήμονες, ο ιαπωνικός Τύπος και ένα συνεχές αυξανόμενο εξαγριωμένο πλήθος στην Ιαπωνία έχουν αγανακτήσει με την ιαπωνική κυβέρνηση και τη διαχειρίστρια εταιρεία που έχουν αποτύχει να διαχειριστούν επικοινωνιακά την κρίση. Ολοι αυτοί επισημαίνουν τις αντιφατικές δηλώσεις, τη συγκεχυμένη γλώσσα και τη συνεχή άρνηση να επιβεβαιώσουν τα πιο βασικά περιστατικά και θεωρούν ότι οι αρμόδιοι κρύβουν κρίσιμες πληροφορίες για τους κινδύνους που δημιουργεί η κρίση στον πυρηνικό σταθμό.

Ο ήχος και ο καπνός του Σαββάτου κατέληξε να είναι η πρώτη από μία σειρά εκρήξεων που προκάλεσαν μία αγωνιώδη προσπάθεια να ελεγχθεί η τήξη σε τέσσερις αντιδραστήρες, όταν το σύστημα ψύξης του κατατροπώθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Ακολούθησαν ανειλικρινείς συνεντεύξεις και ενημερώσεις άνευ ειδήσεων, ενώ την ίδια ώρα η κρίση μεγάλωνε τις επόμενες πέντε ημέρες.

Ποτέ η μεταπολεμική Ιαπωνία δεν χρειαζόταν να έχει μία ισχυρή, αποφασιστική ηγεσία όπως αυτή την περίοδο και ποτέ δεν είχε εκτεθεί τόσο πολύ το αδύναμο, και χωρίς πηδάλιο κυβερνητικό της σύστημα.

Με σεισμό, τσουνάμι και πυρηνική κρίση σε χρόνο μηδέν όλα μαζί, οι Ιάπωνες ηγέτες χρειάζονταν προσόντα που δεν εκπαιδεύτηκαν να έχουν, όπως, αφυπνίζοντας τον κόσμο, βελτιώνοντας λύσεις και καταπολεμώντας την πανίσχυρη γραφειοκρατία.

«Η Ιαπωνία ποτέ δεν βρέθηκε σε τόσο πολύ σοβαρή κατάσταση», ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας Τακέσι Σακάκι, του Πανεπιστημίου Γκακουσούιν. «Την ίδια ώρα παρατηρείται ένα πολιτικό κενό» πρόσθεσε.

Οι πολιτικοί σχεδόν επαφίονται στη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού «Tokyo Electric Power», γνωστή και ως «Tepco» για πληροφορίες, και έχουν αφεθεί να λένε στον κόσμο ό,τι τους λέει η εταιρεία. Συχνά σε τόνο δυσνόητο.

Σε μία έκρηξή του, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επέπληξε δημόσια την εταιρεία που δεν πληροφορεί την κυβέρνηση για τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη το πρωί.

«Τι στο καλό συμβαίνει» δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους, παραπονούμενος ότι και ο ίδιος είδε στην τηλεόραση τις αναφορές για τις εκρήξεις πριν τον πληροφορήσει η εταιρεία.

Η οργή του σημειώθηκε σε μία τελετή ορκωμοσίας μίας επιτροπής από υπουργούς και αξιωματούχους της εταιρείας, που θα του έδιναν λογαριασμό για τι διαχείριση της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αγωνιζότανε να πληροφορηθεί τι συνέβαινε στους τέσσερις αντιδραστήρες.

«Ρωτάω τους Γιαπωνέζους συναδέλφους μου να εμπλουτίσουν την ενημέρωσή του» δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Διπλωμάτης στη Βιέννη με εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Αμάνο. «Είναι τόσο εξοργιστικό να προσπαθείς να βγάλεις μία σωστή πληροφορία από τους Ιάπωνες», ανέφερε ο διπλωμάτης.

Η απόκρυψη πληροφοριών είναι βαθιά ριζωμένη στην ιαπωνική κουλτούρα.

Μέχρι πρόσφατα ήταν πρακτική να αποφεύγουν να λένε σε καρκινοπαθείς την ασθένειά τους για να τους αποτρέψουν από το άγχος.

Ακόμη και ο αυτοκράτορας Χιροχίτο όταν μίλησε στους υπηκόους του για πρώτη φορά προκειμένου να τους πει για την παράδοσή τους στους Δυτικούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε από τους Ιάπωνες να «υπομένουν τα ανυπόφορα».

Υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Στο μόνο έθνος που επλήγη και υπέφερε από ατομική βόμβα, η όποια αποφυγή αναφοράς σε ραδιενέργεια ίσως να οφείλεται σε λόγους αποφυγής του πανικού στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου