Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Εντατικές προσπάθειες να λειτουργήσει το σύστημα ψήξης

ΤΟΚΙΟ. («Νιου Γιορκ Τάιμς»). Την ώρα που διευρύνονται οι ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας, στρατιωτικά πυροσβεστικά φορτηγά εκτόξευαν νερό στις
 ράβδους πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα). Προηγούμενες προσπάθειες να ψύξουν τις ράβδους είχαν αποτύχει, σύμφωνα με τους Ιάπωνες.


Οι προσπάθειες γινόντουσαν καθώς οι Αρχές έψαχναν πιο απελπισμένες και ασύμβατες μεθόδους να ψύξουν τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, είτε με ελικόπτερα που έριχναν νερό, είτε με κανονάκια νερού, προκειμένου να αποτρέψουν υπερθέρμανση στον αντιδραστήρα Νο 3.

Στιγμές πριν ο Στρατός αρχίζει να ψεκάζει με νερό, είχαν επιχειρήσει αστυνομικοί να κάνουν το ίδιο με τα κανονάκια νερού. Αλλά υποχώρησαν από τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Η Αστυνομία είχε προσπαθήσει να επιχειρήσει σε απόσταση 50 γιάρδων από τον αντιδραστήρα Νο4, έναν από τους έξι συνολικά στον πυρηνικό σταθμό.

Ετσι αργότερα επιχειρούσαν πέντε ειδικά διασκευασμένα στρατιωτικά φορτηγά για μία ώρα εκτοξεύοντας νερό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είχε γίνει ξεκάθαρο.

Οπως είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ατομικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα, ήταν πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία της επιχείρησης.

Οι ιαπωνικές προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί αρχικά σε ένα διαφορετικό μέρος του σταθμού στον αντιδραστήρα Νο 4, καθώς οι αμερικανικές Αρχές την Τετάρτη θεωρούσαν ότι αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο. Χθες όμως ελήφθη η απόφαση από τους Ιάπωνες να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στον αντιδραστήρα Νο 3, ως τη μεγαλύτερη απειλή, καθώς είναι ο μόνος που φέρει ένα καύσιμο, γνωστό ως «mox», που εμπεριέχει και πλουτώνιο.

Αρχικά επικεντρώθηκαν στο Νο 4 για να επαναφέρουν τη στάθμη του νερού στο χώρο αποθήκευσης των «χρησιμοποιημένων εξασθενημένων ράβδων» στα βορειοδυτικά του κτιρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ένα άνοιγμα στον τοίχο μέσα από τον οποίο σκοπεύουν να διοχετεύσουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας, όπως και οι Νο 5 και Νο 6, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας αμέσως μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι προσπάθειες χθες επανήλθαν στον αντιδραστήρα Νο 3 επειδή Δυτικοί πυρηνικοί έχουν πει ότι απελευθέρωση του «mox» στην ατμόσφαιρα θα δημιουργήσει ένα πολύ πιο επικίνδυνο ραδιενεργό νέφος από αυτό των ράβδων πυρηνικού καυσίμου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν ξεσπάσει δύο φωτιές στο χώρο αποθήκευσης του αντιδραστήρα Νο 4 όπου φυλάσσονταν μέσα σε μια δεξαμενή οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου. Οι φωτιές προκλήθηκαν πιθανότατα από έκρηξη υδρογόνου μετά από χημικές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την έκθεση μέρους αυτών των ράβδων με τον αέρα ύστερα από μείωση της στάθμης του νερού.

Από τη φωτιά προκλήθηκε εκτεταμένη έκλυση ραδιενέργειας σε σημείο που να κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε προσέγγιση του σημείου από τα συνεργεία του εργοστασίου.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 έτσι ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του εργοστασίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό το σύστημα ηλεκτροδότησης του εργοστασίου να αποκατασταθεί, σε έναν βαθμό σήμερα το απόγευμα, επιτρέποντας την ενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης τόσο των αντιδραστήρων όσο και των χώρων αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ζημιές στο δίκτυο παροχής ρεύματος είναι εκτεταμένες και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να καθαριστούν οι αντλίες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής για την παροχή νερού στους αντιδραστήρες από τα υπολείμματα θαλασσινού νερού.

Αλλη λύση η οποία και εξετάζεται θα ήταν να αντικαταστήσουν τελείως αυτές τις αντλίες, κίνηση ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Ανησυχεί η Ουάσιγκτον

Χθες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης ΝΤέιβιντ Λάπαν ανέφερε ότι έχει σταλεί μία ομάδα από εννέα ειδικούς που αναμενόταν να φτάσει κάποια ώρα χθες προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ιάπωνες.

Οι ειδικοί, ανέφερε, θα εκτιμήσουν και θα αποφανθούν αν χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια.

Πάντως ο αμερικανικός Στρατός συγκεντρώνει πληροφορίες για τις εκτεταμένες ζημιές στον πυρηνικό σταθμό, ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 συγκέντρωναν φωτογραφίες για να βοηθηθεί η ιαπωνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί καλύτερα στις καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου