Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο φόβος της ραδιενέργειας δημιουργεί «πυρηνικούς πρόσφυγες»


. Ούτε ο πανίσχυρος σεισμός, ούτε το τσουνάμι που ακολούθησε δεν ήταν ικανά να διώξουν από το σπίτι της την 70χρονη Σαντάκο Σίγκα. Αυτό που την έκανε να φύγει ήταν κάτι το αόρατο, αλλά πολύ πιο συγκεκριμένο στο μυαλό της. Η ραδιενέργεια.

Καθώς σημειώνονταν εκρήξεις και φωτιές πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 18 μίλια πέρα από το σπίτι της, η κ. Σίγκα και η οικογένειά της γέμισαν το αμάξι τους με κουβέρτες, νερό και τρόφιμα και τράβηξαν για τα βουνά. «Τρέχουμε για τις ζωές μας», δήλωσε.
Υπάρχουν μέρη που παρατηρείται μεγάλη έξοδος. Περί τους 10.000 κατοίκους σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που έχουν πανικοβληθεί, εν μέρει γιατί η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια, είτε γιατί γνωρίζουν τα αποτελέσματα τέτοιων καταστάσεων.
Οι αριθμοί όσων σπεύδουν να απομακρυνθούν μεγαλώνουν εντυπωσιακά. Περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν ακολουθήσει τη συμβουλή της κυβέρνησης και απομακρύνθηκαν από τα 12 μίλια απόστασης από τον πυρηνικό σταθμό. Αλλά πολλοί άλλοι, όπως η κ. Σίγκα που ζουν εκτός αυτής της ζώνης αποφάσισαν να απομακρυνθούν. Αποκαλούνται «πυρηνικοί πρόσφυγες», διηγούνται ιστορίες πως αγωνίζονται να βρουν βενζίνη και πως κουβαλούν λίγα υπάρχοντα στην πλάτη τους. Πολλοί έχουν ήδη χτυπηθεί από το τσουνάμι.
Στο μεταξύ, χθες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί από προχθές στη χώρα.
Οπως ανάφερε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Ναότο Καν, «δίνεται ‘μάχη με το χρόνο’ προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα -1.
Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο».
Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της διαχειρίστριας εταιρείας Tokyo Electric Power. «Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες πληροφορίες. Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.
Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανέφερε η ΙΑΕΑ, θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός που ανησυχεί για τα προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα.
Ωστόσο, ήδη οι αμερικανικές Αρχές περισυνέλλεξαν δεδομένα μέσα από υπερσύγχρονα συστήματα που έστειλε η κυβέρνηση Ομπάμα στην Ιαπωνία και που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο πτήσεις πάνω από την περιοχή της καταστροφής μετά από άδεια των ιαπωνικών Αρχών.
Οι μετρήσεις έδειξαν επικίνδυνη ραδιενέργεια μόνο κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Κι ενώ οι μετρήσεις ήταν αισιόδοξες για την ευρύτερη περιοχή, εν τούτοις οι ΗΠΑ δεν ανακάλεσαν την προειδοποίησή τους να μένουν οι Αμερικανοί σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μιλίων από το σταθμό. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ορίσει μία περίμετρο στα 30 μίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου