Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Περισσότεροι από 16.600 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ιαπωνία

Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους,
ανακοίνωσε η αστυνομία.


Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.

Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ιάπωνες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι για να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης που προκάλεσαν ο σεισμός των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί που εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να συνδέσουν έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης που εξασφαλίζει τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθεί η τήξη του αντιδραστήρα.

Η ΙΑΕΑ -ο επικεφαλής της οποίας Γιουκίγια Αμάνο βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία- ανακοίνωσε ότι η

προσπάθεια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3.

Την Πέμπτη, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού προχώρησαν στη ρίψη νερού στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ στοχευμένες ρίψεις πραγματοποίησε και ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα. Σύμφωνα, όμως, με το BBC, πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι προσπάθειες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα νερού έπεφτε εκτός στόχου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, αλλά η άνοδος των επιπέδων ραδιενέργειας και η κρισιμότητα της κατάστασης ανάγκασε τις αρχές να δώσουν εντολή για την επιστροφή τους στη Φουκουσίμα.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες, δηλώνοντας ότι το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα δεν θα έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ. «Δεν περιμένουμε να φτάσουν στις ΗΠΑ επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας. Είτε πρόκειται για τη Δυτική Ακτή, τη Χαβάι και την Αλάσκα, είτε πρόκειται για αμερικανικά εδάφη στον Ειρηνικό» είπε, τονίζοντας: «Αυτό αποφάνθηκαν η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς και πολλοί άλλοι ειδικοί».

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσαν ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιούκιο Εντάνο, ο Μπ.Ομπάμα μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν τη βούληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να παράσχει πλήρη στήριξη όχι μόνο στη μεσοπρόθεσμη, αλλά και στη μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου