Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών επέβαλε η Σερβία

H κυβέρνηση της Σερβίας επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών και αλεύρων, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Γεωργίας, Εμπορίου και Δασών, Ντούσαν Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η σταθερή επάρκεια των σιτηρών και των αλεύρων στην εσωτερική αγορά της Σερβίας, καθώς έχουν εξαχθεί 650.000 τόνοι σιτηρών από τη σοδειά του 2010. Μάλιστα, ο όγκος αυτός των εξαγωγών είναι μεγαλύτερος κατά 150.000 τόνους από την αρχικά προγραμματισμένη ποσότητα εξαγωγής.



Ωστόσο, η απαγόρευση των εξαγωγών φαίνεται πως έχει προσωρινό χαρακτήρα, με μέγιστη διάρκεια τους τρεις μήνες, ενώ υλοποιείται μετά τη διεξαγωγή σχετικών διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Κεντρική Ευρώπη (CEFTA), αλλά και της Ε.Ε..



Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Σερβία έχει σταθερό πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, προς τις χώρες της CEFTA, εξέλιξη που συμβάλλει σημαντικά στην εισροή πολύτιμου ξένου συναλλάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου