Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Διάλυση κοινοβουλίου και αναστολή Συντάγματος


   Τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της
μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ παρά την προσπάθεια του στρατού να τους απομακρύνει.
Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.
Παράλληλα, διαλύονται και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, από τη σύνθεση των οποίων πρακτικά είχε αποκλειστεί κάθε φωνή της αντιπολίτευσης.
Ως υπηρεσιακή μένει επίσης στη θέση της η κυβέρνηση που όρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, με στόχο την αντικατάστασή της από κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.
Ο ρόλος του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν θα καθοριστεί από το στρατό, ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Κυριακή.
Ήταν μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση κυβερνητικού σχήματος στην Αίγυπτο που δεν έγινε υπό το βλέμμα του πορτρέτου του Μουμπάρακ, καθώς οι εικόνες του επί τριακονταετίας ηγέτη απομακρύνονται διακριτικά από τα δημόσια κτίρια.
Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο φρόντισε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή του ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, και κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου