Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου


   1130
ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο Ιννοκέντιος Β.
1542
αποκεφαλίζεται η Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η. Άλλοι δύο άνδρες, φερόμενοι ως εραστές της, είχαν την ίδια μοίρα.
1566
δημιουργείται το λιμάνι του Σεντ Ογκουστίν στη βορειανατολική επικράτεια της Φλόριντα των ΗΠΑ. από τον Ισπανό εξερευνητή Πέδρο Μενέντεθ δε Αβιλές. Εικοσιένα χρόνια αργότερα θα λεηλατηθεί και θα καταστραφεί από τον σερ Φράνσις Ντρέικ.
1633

ο Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος Γαλιλαίος φτάνει στη Ρώμη για να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Βαρύνεται με την κατηγορία ότι, ισχυρίστηκε, πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.
1668
η Ισπανία αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως ανεξάρτητο έθνος.
1682
γεννιέται στην Ιταλία ο ζωγράφος Τζιοβάνι Μπατίστα Πιατσέτα. Τα έργα του, που βρίσκονται σε ιστορικά κτίσματα της Βενετίας, προοιωνίζουν το στιλ μπαρόκ. Επηρέασε σημαντικά και τον άλλο Βενετσιάνο ζωγράφο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του.
1689
μετά τη λήξη της αναίμακτης βρετανικής Ένδοξης Επανάστασης, η Μαρία, κόρη του έκπτωτου βασιλιά και ο Γουλιέλμος της Οράγγης ανακηρύσσονται από κοινού ηγεμόνες της Αγγλίας, υπό τη νεοσυσταθείσα Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Πλέον οι βασιλικές εξουσίες είναι περιορισμένες και οι συνταγματικοί νόμοι δίνουν στο Κοινοβούλιο τον έλεγχο της οικονομίας και του στρατού.
1692
συντελείται η Σφαγή του Γκλενκόου: νωρίς το πρωί 78 άνθρωποι από το κλαν των ΜακΝτόναλντς σκοτώνονται από το στρατό επειδή δεν αναγνώρισαν έγκαιρα το νέο βασιλιά, Γουλιέλμο της Οράγγης.
1728
γεννιέται ο Σκωτσέζος ανατόμος και χειρούργος Τζον Χάντερ. Πρωτοπόρος στη συγκριτική ανατομία, κάνει σημαντικές έρευνες και εισάγει νέες χειρουργικές τεχνικές, μεταξύ αυτών και μία μέθοδο για την απολίνωση των ανευρυσμάτων, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
1826
ιδρύεται στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Προώθηση της Αποχής από το Αλκοόλ, του οποίου αργότερα θα ηγηθεί η Φράνσις Γουίλαρντ.
1866
ο διάσημος για τη δράση του Αμερικανός παράνομος Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του ληστεία σε τράπεζα του Μισούρι, μέρα μεσημέρι. Μέσα στα επόμενα χρόνια μαζί με τη συμμορία του θα αφαιρέσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τράπεζες, τραίνα, άμαξες και καταστήματα.
1870
γεννιέται ο Πολωνοαμερικανός συνθέτης και πιανίστας Λέοπολντ Γκοντόβσκι. Μαθήτευσε δίπλα στον Γάλλο συνθέτη Καμίλ Σεν-Σανς και έδωσε το πρώτο κονσέρτο του σε ηλικία εννέα ετών. Θεωρείται ένας από τους βιρτουόζους της εποχής του, γνωστός για τις εξαιρετικές και περίπλοκες τεχνικές του στο παίξιμο.
1880
ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρατηρεί τη ροή των ηλεκτρονίων μέσω ενός νήματος πυρακτώσεως. Πρόκειται για το φαινόμενο της θερμοϊονικής εκπομπής, που έμεινε γνωστό και ως "φαινόμενο Έντισον".
1883
πεθαίνει στη Βενετία, σε ηλικία 73 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο κορυφαίος Γερμανός μουσικοσυνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.
1888
γεννιέται στο Καλέτζι, Αχαΐας ο "Γέρος της Δημοκρατίας" Γεώργιος Παπανδρέου.
1892
γεννιέται στην Αϊόβα των Η.Π.Α. ο ζωγράφος Γκράντ Γούντ, γνωστός για τις απεικονίσεις της αμερικανικής επαρχίας. Η διασημότερη δημιουργία του ονομάζεται "Αμέρικαν Γκόθικ".
1894
οι Γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον "κινηματογράφο", μια μηχανή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων.
1898
σημειώνεται το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στη Βρετανία.
1903
γεννιέται στη Λιέγη, ο Βέλγος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ζόρζ Σιμενόν. Έμεινε γνωστός από τις περιπέτειες του ήρωα του, επιθεωρητή Μεγκρέ. Από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς του 20ου αι. έγραψε περίπου 450 νουβέλες και σύντομες ιστορίες.
1909
ο Γουόλτερ Σκοτ, τερματοφύλακας της Γκρίμσμπι Τάουν, αποκρούει τρία πέναλτι στον αγώνα εναντίον της Μπάρνλεϊ. Τον αγώνα κερδίζει η Μπάρνλεϊ με 2-0, όπου το ένα γκολ σημειώνεται με πέναλτι.
1910
γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Σόκλεϊ Γουίλιαμ Μπράντφορντ.
1914
οι αντιδράσεις, που ξεσπούν στην Ήπειρο μετά τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.
1920
δημιουργείται στις ΗΠΑ η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, που αποτελείται μόνο από έγχρωμους παίκτες με το όνομα "Ρενέσανς".
1923
γεννιέται στις ΗΠΑ ο Τσακ Γίεγκερ, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947, ταξιδεύοντας με τον πύραυλο Bell X-1. Υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων.
1924
ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
1933
γεννιέται στο Σικάγο των ΗΠΑ η ηθοποιός Κιμ Νόβακ. Πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα, που έμειναν στην ιστορία, μεταξύ αυτών και ο "Ίλιγγος", που σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.
1933
γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
1934
γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός Τζόρτζ Σίγκαλ.
1938
γεννιέται στο Γουίμπλετον της Βρετανίας ο ηθοποιός Όλιβερ Ριντ, ο οποίος μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 60.
1942
γεννιέται στις ΗΠΑ ο Πίτερ Τόρκ, ηθοποιός και μουσικός, γνωστός και από το συγκρότημα The Monkeys.
1945
κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία. Από τους βομβαρδισμούς καταστρέφεται ολοσχερώς το 80% της πόλης ενώ οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 25.000 - 35.000. Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, δεδομένου ότι, η Δρέσδη δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των εχθροπραξιών. Την ίδια μέρα τα σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, μετά από 50ήμερη πολιορκία.
1950
γεννιέται στο Λονδίνο ο τραγουδιστής της ροκ και στιχουργός Πίτερ Γκάμπριελ. Ιδρυτής του συγκροτήματος των Genesis, αναδείχθηκε κυρίαρχη φιγούρα του καλλιτεχνικού ροκ. Δραστήριος και εμπνευσμένος δημιουργός, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γνωριμία του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κοινού με το worldbeat.
1955
το Ισραήλ αποκτά τέσσερις από τους επτά Παπύρους της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για αρχαία χειρόγραφα, που περιλαμβάνουν κείμενα στα εβραϊκά, στα αραμαϊκά, στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1947 σε σπηλιές κοντά στο Κουμράν, ένα οχυρό που βρίσκεται βορειοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας. Αποδίδονται στα μέλη μιας μοναστικής κοινότητας, που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο του Κουμράν.
1960
η Γαλλία διεξαγάγει δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας του οπλοστασίου της.
1966
τα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος των Rolling Stones εμφανίζονται για πρώτη φορά στο "Εντ Σάλιβαν Σόου". Το εν λόγω αμερικανικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα ήταν από τα πιο δημοφιλή, αλλά και το πλέον μακροβιότερο (1948-1971) στην ιστορία της τηλεόρασης.
1970
η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.
1971
στρατεύματα από το Δυτικό Βιετνάμ, υποστηριζόμενα από αμερικανικές δυνάμεις, από ξηράς και αέρος, εισβάλλουν στο γειτονικό Λάος.
1973
δημοσιεύεται στο Παρίσι στα ρωσικά ο πρώτος τόμος του έργου του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν "Το Αρχιπέλαγος του Γκούλαγκ", που περιγράφει την καταπιεστική αστυνομοκρατία, που επικρατεί στη Σοβιετική Ένωση. Οι αρχές της ΕΣΣΔ χαρακτηρίζουν το βιβλίο συκοφαντικό. Ένα χρόνο αργότερα ο συγγραφέας
1974
γεννιέται στο Στάφορντσάιρ της Βρετανίας ο τραγουδιστής της ποπ, Ρόμπι Γουίλιαμς.
1975
επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.
1976
πεθαίνει η διεθνούς φήμης Γαλλίδα σοπράνο Λίλι Πονς.
1983
το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας μειώνει τους γύρους από δεκαπέντε σε δώδεκα.
1984
ο Κονσταντίν Τσερνιένκο διαδέχεται τον εκλιπόντα Γιούρι Αντρόποφ στη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1988
ξεκινούν οι 15οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κάλγκαρι του Καναδά. Παίρνουν μέρος 1.113 αθλητές και 315 αθλήτριες από 57 κράτη σε 46 αγωνίσματα.
1990
επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας επί σχεδίου δύο φάσεων με στόχο την επανένωση της χώρας.
1991
η αμερικανική ταινία "Χορεύοντας με τους Λύκους" του Κέβιν Κόστνερ, εξασφαλίζει 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
1992
στην Ινδία, μαοϊκοί αντάρτες σκοτώνουν 33 άτομα της ινδουιστικής ανώτατης κάστας στο ινδικό κρατίδιο Μπιχάρ, σε αντίποινα για το φόνο 10 μελών της κατώτερης κάστας των Χαριζάν.
1993
ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει ότι, είναι αποφασισμένος να ξεχάσει το παρελθόν και να συνάψει νέες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ακούσει την άποψη του Ιράκ.
1994
στη Σομαλία, 60 άτομα σκοτώνονται στη διάρκεια φυλετικών ταραχών.
1995
στο Μεξικό, οι Ζαπατίστας καταγγέλλουν ότι, τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές.
1996
στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων οι ταινίες "Μπέιμπ, το γουρουνάκι", "Apollo 13", "Braveheart", "Ο ταχυδρόμος" και "Λογική και Ευαισθησία".
1997
το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Ντισκάβερι αρχίζει τις διαδικασίες επισκευής του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά στο εξώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Η αντικατάσταση του από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της Επόμενης Γενιάς προγραμματίζεται για το 2009.
1999
εφαρμόζεται το "fair play" στον αγώνα κυπέλλου Άρσεναλ- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-1). Στο 75ο λεπτό οι παίκτες της Σέφιλντ πετούν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία συμπαίκτη τους Λι Μόρις. Στην επαναφορά, όμως, ο Κανου δίνει πάσα στον Όβερμαρς, ο οποίος σκοράρει. Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της Άρσεναλ Αρσενε Βένγκερ και ο αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Ντέιν ζητούν από τον διαιτητή του αγώνα Στιβ Μπρους την επανάληψη, αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό από την Αγγλική Ομοσπονδία μετά από 127 χρόνια στην ιστορία του Κυπέλλου. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται μετά από 3 ημέρες με νίκη της Άρσεναλ.
2000
μια ημέρα μετά το θάνατο του Τσάρλς Σούλτς δημιουργού των κόμικς "Πίνατς", βλέπει το φως της δημοσιότητας στις αμερικανικές εφημερίδες η τελευταία περιπέτεια του Σνούπι και της παρέας του.
2001
τετρακόσιοι άνθρωποι πέφτουν θύματα του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, που πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ.
2002
η Ελισάβετ Β της Βρετανίας απονέμει τον τιμητικό τίτλο του ιππότη στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.
2006
πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ανδρέας Κατσούλας που έκανε μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου