Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Στο επίκεντρο οι συμβάσεις χορηγίας που υπογράφει ο ΟΠΑΠ


Προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου, μέσω ειδικών συμβάσεων χορηγίας καταλογίζει στον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» («Κ.Ε.»).
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε το δημοσίευμα -επί του οποίου δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου υπάγεται ο ΟΠΑΠ, μέχρι την ώρα έκδοσης του «Ε.Κ.»- μέσω των συμβάσεων «επιβάλλεται στις εφημερίδες να ελέγχουν τους δημοσιογράφους ώστε να μην
ασκούν κριτική στη Super League, με την απειλή βαρύτατων αποζημιώσεων. Απαγορεύεται ρητά η διαφήμιση άλλων στοιχηματικών εταιρειών!».
Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα επισήμανε ότι «ο ΟΠΑΠ, μέσα από χορηγικές συμβάσεις 12μηνης διάρκειας, αντί επιθετικής διαφήμισης, την οποία η ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί ασύμβατη με τα κρατικά μονοπώλια, προβάλλει το υποτιθέμενο κοινωνικό έργο του(...). Ντρίμπλα ολκής δηλαδή, έτσι ώστε οι υποψήφιοι ανταγωνιστές του να μην αποκτούν επιχειρήματα στην προσπάθειά τους να διεμβολίσουν το μονοπώλιό του. Ταυτόχρονα όμως με τους όρους που επιβάλλει στις εφημερίδες με τις οποίες συμβάλλεται, ουσιαστικά απαγορεύει την μέσω αυτών διαφήμιση μελλοντικών νόμιμων ανταγωνιστών του, παρ’ ότι υπάρχει γι’ αυτούς η ρητή κυβερνητική πρόβλεψη ότι θα δραστηριοποιηθούν μόνο στο Διαδίκτυο και δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αναπτύξουν επίγειο δίκτυο πωλήσεων, με το οποίο θα γίνονταν άμεσα ανταγωνιστικοί προς τον ΟΠΑΠ».
Το ουσιώδες μέρος της σύμβασης που επιβάλλει ο ΟΠΑΠ, ανέφερε η «Κ.Ε.», ξεκινάει από το άρθρο 5 στο οποίο περιλαμβάνονται διαβεβαιώσεις και υποχρεώσεις, «όλες από τις εφημερίδες προς τον ΟΠΑΠ».
Μία από αυτές, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αφορά τη διαβεβαίωση ότι η συμβαλλόμενη εκδοτική επιχείρηση «έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση κάθε εμπλεκόμενου τρίτου, αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνιών της παρούσας».
Οι εμπλεκόμενοι τρίτοι, πρόσθετε η εφημερίδα, «δεν είναι άλλοι από τους δημοσιογράφους των εφημερίδων, τους οποίους οι τελευταίες πρέπει να στρατολογήσουν στον αγώνα υπέρ των... ιερών και των... οσίων του ΟΠΑΠ!».
Ακόμη, η «Κ.Ε.» σε έτερο δημοσίευμα, ανέφερε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ τοποθετήθηκε, με παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οικονομολόγος Περικλής Βενιέρης, πρώην στέλεχος της «Coca Cola», ο οποίος πριν δύο χρόνια, όταν η ΝΔ τον διόρισε στο Δ.Σ. των «Ελληνικών Πετρελαίων» και της «ΕΚΟ», 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταγγείλει ότι είχε εμπλακεί σε «ύποπτες χρηματιστηριακές υποθέσεις».
«Το ζήτημα όμως τώρα έχει συνέχεια και πλούσιο παρασκήνιο», υπογράμμιζε το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας: «Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ‘Κ.Ε.’ ότι ο Π. Γερουλάνος έχει ως μυστικοσύμβουλο για τη στελέχωση φορέων της αρμοδιότητάς του -μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ- τον πρώην εργοδότη του, τον Ανδρέα Γαβριηλίδη, της εταιρείας ‘Egon Zehnder’. Από τη νέα έρευνα της ‘Κ.Ε.’ προκύπτει: Ο Π. Βενιέρης δεν διορίστηκε μόνο στον ΟΠΑΠ. Προηγήθηκε ο διορισμός του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Βόλος 2013 Α.Ε. από τον Π. Γερουλάνο. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε αναλάβει την προετοιμασία και οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Αλλά, όπως είναι γνωστό, η δουλειά έμεινε στη μέση, γιατί αφαιρέθηκαν οι Αγώνες από την Ελλάδα. Υπάρχει μία σατανική σύμπτωση, που δείχνει ότι ο Α. Γαβριηλίδης δεν είναι απλώς ένας ειδικός που βρίσκει (αφιλοκερδώς, όπως έχει δηλώσει στην ‘Κ.Ε.’), στελέχη σε φορείς-εταιρείες αρμοδιότητας του Υπουργού Πολιτισμού. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδεδειγμένα επαγγελματικές σχέσεις και κοινή επιχείρηση με συγγενικά πρόσωπα των στελεχών που προωθεί σε θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
«Ολα αυτά», κατέληγε το δημοσίευμα δίνοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για επαγγελματικές δραστηριότητες και πρόσωπα που εμπλέκονται, «απομυθοποιούν ακόμη μία φορά τη δήθεν διάφανη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πρόσληψη στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή το περίφημο ‘opengov’ και αποκαλύπτουν τη διαπλοκή που έχει στηθεί γύρω από την παραλίγο χρεοκοπημένη Ελλάδα, όπου στελέχη επιχειρήσεων διαπλέκονται με πολιτικούς και δημόσιες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου