Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι «διαδρομές» της μίζας για τα υποβρύχια

Τις «σκοτεινές» διαδρομές του «μαύρου» χρήματος, που δόθηκε ως μίζα για την αγορά υποβρυχίων επιχειρεί να ανιχνεύσει η «Καθημερινή», δημοσιεύοντας νέα στοιχεία για πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 Εικονικά τιμολόγια, στρατιωτικοί, πολιτικό προσωπικό του
υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κανόνιζαν προμήθειες, μεσάζοντες που είχαν υπηρετήσει σε διοικήσεις κρατικών επιχειρήσεων και εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο, που διακινούσαν χρήματα, είναι ένα μόνο τμήμα του «πάρτι» που στήθηκε γύρω από την παραγγελία των γερμανικών υποβρυχίων από τη χώρα μας, αναφέρει η εφημερίδα.

Υπολογίζεται ότι το ύψος των «μαύρων» πληρωμών που έγιναν για την προμήθεια των συγκεκριμένων υποβρυχίων ανέρχεται σε 200 εκατ. έως 230 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτονται οι διαδρομές τους, τα τρία κέντρα εκταμίευσής τους (Κίελο, Εσσεν, Σκαραμαγκάς), ο ρόλος της εταιρείας ΜΙΕ, στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά από άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που «δένουν» την ιστορία.

Κλήσεις για κατάθεση

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε καταθέσεις καλούν οι Έλληνες εισαγγελείς πρόσωπα - κλειδιά που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη σύμβαση για τα υποβρύχια, που διερευνάται συντονισμένα από την ελληνική και τη γερμανική Δικαιοσύνη αλλά και το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές 15νθήμερο, οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των υποβρυχίων, αναμένεται να αποστείλουν κλήσεις για κατάθεση σε μάρτυρες που θεωρούν κρίσιμους για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τη δρα Μαργαρίτα Μαθιοπούλου ότι προωθούσε τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών όπλων εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του πρώην συζύγου της Φρίντμπερτ Πφλίγκερ ως υπουργού Αμύνης. Ο κ. Πφλίγκερ διετέλεσε υφυπουργός Αμύνης της χώρας του, το 2006 - 2007, σε μια περίοδο που ουδεμία σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών υλοποιήθηκε ούτε οι δύο άνθρωποι είχαν σχέση μεταξύ τους.

Όμως, η κ. Μαθιοπούλου, σύμβουλος του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βεστερβέλε, φαίνεται από μια σειρά εγγράφων που έχει στη διάθεσή της η «Κ» ότι πράγματι έχει σχέση με τον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών της χώρας μας και την εξοπλιστική βιομηχανία της Γερμανίας, που εξάγει το 13% του συνόλου των εξαγωγών της στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου