Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κατάθεση επερώτησης από 31 βουλευτές της Ν.Δ. για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι


«Οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, κ. Υπουργέ, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα, είναι απελπισμένοι και εξοργισμένοι. Είναι απελπισμένοι γιατί τους έχουν πνίξει τα χρέη. Είναι εξοργισμένοι γιατί τους κοροϊδεύετε». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος, απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα
Σκανδαλίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης Επερώτησης στη Βουλή, που κατέθεσε μαζί με τριάντα ένα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών.
Όπως είπε ο κ. Νάκος, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο κοροϊδεύουν τους αγρότες «γιατί εδώ στη Βουλή, τον περασμένο Οκτώβρη, τους διαβεβαιώσατε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα είχατε δώσει τέλος στην αγωνία τους και ότι θα τους ενημερώνατε για το πότε και πώς θα έπαιρναν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν το περασμένο φθινόπωρο από τις έντονες βροχοπτώσεις, και δεν το πράξατε». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο υπουργός παρέτεινε την αγωνία και την οργή των αγροτών με τις δηλώσεις του πριν από λίγες ημέρες ότι για το πράσινο σκουλήκι θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ και για τις βροχοπτώσεις από τον ΕΛΓΑ.
«Γνωρίζετε, όμως, καλύτερα από κάθε άλλον ότι η επιστημονική κοινότητα έχει προ πολλού αποφανθεί ότι αυτά τα δύο είναι άμεσα συνδεδεμένα, μια που η έντονη βροχόπτωση ευθύνεται για την εμφάνιση του σκουληκιού, και ότι δικαιούστε σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις να εντάξετε στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το σκουλήκι. Κατά συνέπεια τα αποσυνδέετε μόνο για ένα λόγο: προκειμένου ο εγκαταλελειμμένος από την κυβέρνησή σας ΕΛΓΑ, να μην πληρώσει άμεσα τις αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι, κι όταν έρθει μετά από πολλούς μήνες η έγκριση από την Ευρώπη να πληρωθούν λιγότερα», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., κατηγορώντας τον υπουργό ότι με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να κερδίσει «χρόνο και χρήμα». Και σημείωσε: «Από ποιους όμως κερδίζετε, φαίνεται ότι δεν το σκέφτεστε ή ότι δεν σας ενδιαφέρει. Από του φτωχού το αρνί κερδίζετε, κ Υπουργέ, από τον άμοιρο βαμβακοπαραγωγό που πρέπει να πληρώσει αυξημένα δυσβάσταχτα έξοδα, περισσότερο στο ρεύμα, στο ΦΠΑ, στις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, στα αγροτικά εφόδια και εργαλεία».
Ο κ. Νάκος τόνισε ότι για να κερδίσει το υπουργείο χρόνο δεν έχει κάνει «τις απαραίτητες εκτιμήσεις με τα συνεργεία του ΕΛΓΑ» και επισήμανε ότι αυτό «έχει κι άλλη, πέραν της καθυστέρησης, συνέπεια. Σε λίγο μπαίνουμε στην περίοδο της σποράς για τη νέα σοδειά και δεν θα υπάρχουν μάρτυρες στα χωράφια ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί η ζημιά. Τότε τι θα γίνει; Θα υπολογισθούν οι ζημιές αυθαίρετα και φυσικά στο ελάχιστο; Μήπως αυτό επιδιώκετε;».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει ακόμα για το τι θα γίνει με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αν θα δοθεί για όλες τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν και γι’ αυτές στις οποίες υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή, σε ποιο ύψος και για ποιο αριθμό στρεμμάτων».
Κλείνοντας, ο κ. Νάκος τόνισε ότι τις απαντήσεις του υπουργού «περιμένουν με αγωνία όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, ιδιαίτερα οι χιλιάδες της Θεσσαλίας, που αυτή η καλλιέργεια είναι το μοναδικό τους εισόδημα» και κατέληξε: «Πέστε τους την αλήθεια, μην τους εμπαίξετε γι’ άλλη μια φορά, γιατί τότε καμία αστυνομική διαταγή δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει και υπεύθυνος θα είστε αποκλειστικά εσείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου