Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Σεμινάριο για την επιχειρηματικότητα των χοιροτρόφων


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011 στα πλαίσια της ZOOTECHNIA η εκδήλωση του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ)/ ΕΚΕΤΑ με σκοπό τη διενέργεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διακρατικού έργου QUBIC στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και ενεργειών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας σε αυτό το τομέα, με την προώθηση διμερών συναντήσεων μεταξύ των
χοιροτρόφων για την ανάπτυξη συνεργιών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, ερευνητής του ΕΚΕΤΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από αποκτήθηκαν κατά την μέχρι τώρα πορεία του έργου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν χοιροτρόφοι από τη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, γεωπόνοι, περιβαντολλόγοι και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στις τεχνικές παραγωγής και διακίνησης προϊόντων ωρίμανσης από μαύρο χοίρο, όπως αυτές εφαρμόζονται στις λοιπές περιοχές, που συμμετέχουν στο έργο (Σικελία, Πάρμα, Κορσική, Κόρδοβα), καθώς και στις δυνατότητες υιοθέτησης των τεχνικών αυτών από τους χοιροτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημαντική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του κου Δημήτρη Δήμου, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου από το ΙΝΑ/ ΕΚΕΤΑ, διαθέτει στη φάρμα του στην Αύρα Τρικάλων έναν ομοιογενή πληθυσμό από την ελληνική φυλή μαύρου χοίρου. Ο κος Δήμου τόνισε την ανάγκη τακτικής επικοινωνίας των λίγων χοιροτρόφων που έχουν απομείνει και ενθάρρυνε τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των εμπλεκομένων σε όλη την αλυσίδα, από την εκτροφή, την σφαγή, την επεξεργασία, την τυποποίηση και τη διακίνηση των προϊόντων από μαύρο χοίρο, τα οποία έχουν σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την πρόταση να επαναληφθεί μία παρόμοια εκδήλωση μεταξύ των χοιροτρόφων και των λοιπών εμπλεκομένων στην αλυσίδα της μεταποίησης και διακίνησης προϊόντων κρέατος από αυτόχθονες φυλές, ώστε να προκύψουν προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του κλάδου.  
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Στόχου 3 - Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007-2013 και χρηματοδοτείται κατά 75% με πόρους του ΕΤΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2011.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ, η οποία είναι Τεχνικός Σύμβουλος του ΙΝΑ/ ΕΚΕΤΑ για το έργο QUBIC, Animal Briding: Quality Biodiversity Innovation Competitiveness.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου