Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι μίζες του Άκη και τα υποβρύχια της Μαργαρίτας

ον «ταμία» του Άκη Τσοχατζόπουλου που εισέπραξε τις μίζες για τα υποβρύχια αποκαλύπτει έγγραφο της Eισαγγελίας του Μονάχου.
 Σύμφωνα με τη δικογραφία, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα «Real News», πρόκειται για τον Γ. Μπέλτσιο, στέλεχος
του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Μπέλτσιος, σύμφωνα με την εφημερίδα, συμμετείχε στην αποκαλούμενη «Ομάδα Α», η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των 4 γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000.

Μάλιστα, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός έχει ήδη καταθέσει στις γερμανικές Αρχές ότι ο ίδιος έδωσε προμήθεια 1 εκατ. ευρώ στον κ. Μπέλτσιο. Ο Έλληνας εφοπλιστής, στα τέλη της δεκαετίας 1990, εργάστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας Ferrostaal, η οποία είχε αναλάβει την προώθηση των υποβρυχίων στην ελληνική αγορά, διοχετεύοντας το «μαύρο χρήμα» σε πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου.

Ο Γιάννης Μπέλτσος διετέλεσε νομάρχης Καβάλας μέχρι το 1988, χρημάτισε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου, υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης. Το 2002 τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, όπου αργότερα κατέλαβε τη θέση του προέδρου. Την ίδια χρονιά ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Αττικό Μετρό. Το Σ.Δ.Ο.Ε. ερευνά προσεκτικά, σύμφωνα με τη «Real News», την εμπλοκή του σε εταιρείες που έχουν αναλάβει σωρεία δημοσίων και άλλων έργων.

Οι δουλειές της Μαργαρίτας

Την περασμένη Δευτέρα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την ελληνικής καταγωγής Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ότι προωθούσε τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών όπλων, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του πρώην συζύγου της, Φρίντμπερτ Πφλίγκερ, ως υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η κα Μαθιοπούλου φέρεται να έχει στενή σχέση με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και με την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία πουλάει το 13% του συνόλου των εξαγωγών της στην Ελλάδα.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2000, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων καθηγητής Ιωάννης Δρόσος, αναφέρει η εφημερίδα, σύμβουλος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοχατζόπουλου, υπογράφει συμφωνητικό σύμβασης έργου με την κα Μαθιοπούλου για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Ελληνική αμυντική πολιτική», ύψους 150.000 μάρκων.

Η μελέτη έπρεπε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες και το ποσό να καλύψει και ενδεχόμενες υπηρεσίες ανθρώπων που θα την αξιολογούσαν πριν από την υποβολή της.

Η ανάθεση του ΙΑΑ στην κα Μαθιοπούλου μπλοκαρίστηκε από το ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο εμπόδιζε την πληρωμή της. Όμως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», αυτή δεν απελπίστηκε και επανήλθε με ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα που αφορούσε στις ηλεκτρονικές προμήθειες του Υπουργείου Άμυνας. Η πρώτη φάση του πληρώθηκε, αλλά, όταν το 2006–2007 η κα Μαθιοπούλου θέλησε να επιτύχει την επέκτασή του, ο τότε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος δεν συμφώνησε.

Οι υπηρεσίες της «Ομάδας Α»

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση θεωρείται ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο οποίος περιέγραψε την πορεία του «μαύρου χρήματος» στη γερμανική Δικαιοσύνη.

Η ομάδα είχε ως μέλη κυρίως Έλληνες και Γερμανούς πολίτες μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τη «Real News», είναι ο Χέρμαν φον Πούκλερ, επιχειρηματίας, ο Ντεμιρντιζιάν Άνγκο, Λιβανέζος που προωθούσε γερμανικά όπλα στο εξωτερικό, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ψυχολόγος συνεργάτης του Άνγκο, με στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ο Γ. Μπέλτσιος. Σημαντικά πρόσωπα στην όλη υπόθεση είναι ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο Γιόχαν Χάουν, κορυφαίος στέλεχος της γερμανικής HDW, ο Κλάους φον Μένγκες πρόεδρος της Ferrostaal και ο Ματίας Μίτσερλιχ, στέλεχος της ίδιας εταιρείας.

Το «πάρτι» των εξοπλισμών

Εικονικά τιμολόγια, στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κανόνιζαν προμήθειες, μεσάζοντες που είχαν υπηρετήσει σε διοικήσεις κρατικών επιχειρήσεων και εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο, που διακινούσαν χρήματα, είναι ένα μόνο τμήμα του «πάρτι» που στήθηκε γύρω από την παραγγελία των γερμανικών υποβρυχίων από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ύψος των «μαύρων» πληρωμών που έγιναν για την προμήθεια των συγκεκριμένων υποβρυχίων ανέρχεται σε 200 εκατ. έως 230 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτονται οι διαδρομές τους, τα τρία κέντρα εκταμίευσής τους (Κίελο, Έσσεν, Σκαραμαγκάς), ο ρόλος της εταιρείας ΜΙΕ, στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά από άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που «δένουν» την ιστορία.

Οι Έλληνες εισαγγελείς έχουν ήδη αρχίσει να καλούν πρόσωπα - κλειδιά που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη σύμβαση για τα υποβρύχια, που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη αλλά και το Σ.Δ.Ο.Ε.. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές 15νθήμερο, οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν κλήσεις για κατάθεση σε μάρτυρες που θεωρούν κρίσιμους για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου