Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν "πέντε πληροφοριοδότες της CIA"

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν συνέλαβε πέντε ανθρώπους οι οποίοι έδρασαν ως πληροφοριοδότες της CIA και έδωσαν στοιχεία στην αμερικανική υπηρεσία πριν από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα, η οποία απέβη στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα The New York Times. Ένας από τους κρατούμενους είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας ταγματάρχης του στρατού του Πακιστάν ο οποίος, σύμφωνα με
αξιωματούχους, κατέγραφε τις πινακίδες οχημάτων τα οποία επισκέπτονταν το οίκημα όπου ζούσε ο ηγέτης της αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ, 48 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.




Η Διεύθυνση Διυπηρεσιακών Πληροφοριών (ISI) απέφυγε να κάνει σχόλια, αλλά εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι κάποιος ταγματάρχης. «Δεν υπάρχει αλήθεια στο δημοσίευμα των NYT που αφορά σύλληψη ενός ταγματάρχη για την υπόθεση του Οσάμα μπιν Λάντεν», τονίζει ο ταξίαρχος Ατάρ Αμπάς σε ανακοινωθέν του. Η τύχη των πληροφοριοδοτών της CIA που συνελήφθησαν στο Πακιστάν είναι άγνωστη, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι έρευνες διεξάγονται σε βάρος των πέντε συλληφθέντων.






Ερωτηθείς αν είναι πληροφοριοδότες της CIA, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Νιού Γιόρκ Τάιμς, δήλωσε: "Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών μπορεί να πει κανείς σε ποια κατηγορία ανήκαν». Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα ήγειρε το θέμα της σύλληψης των πληροφοριοδοτών στην διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισλαμαμπάντ την περασμένη εβδομάδα, όταν συναντήθηκε με πακιστανούς αξιωματικούς του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφεραν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ορισμένοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν τις συλλήψεις ως άλλη μια ένδειξη της ασυμβατότητας των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και του Πακιστάν στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών.






Οι Ηνωμένες Πολιτείες κράτησαν το Ισλαμαμπάντ στο σκοτάδι σχετικά με την επιδρομή της 2ας Μαΐου από άνδρες της ομάδας καταστροφών του ναυτικού Seals έως ότου ολοκληρώθηκε. Η υπόθεση της επιδρομής ταπείνωσε τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν. Ερωτηθείσα σχετικά με το δημοσίευμα των Τάιμς μια εκπρόσωπος της CIA ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε, περιοριζόμενη να πει ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες Χουσάιν Χακάνι φέρεται να δήλωσε ότι η CIA και η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI «προσπαθούν να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτούς όρους για τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας. Δεν είναι πρέπον να μπούμε σε λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου