Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η G20 θα αναλάβει να ελέγχει τα αποθέματα σιτηρών παγκοσμίως

Οι χώρες της G20 θα αναλάβουν από κοινού να παρακολουθούν τα παγκόσμια αποθέματα των κυριότερων σιτηρών σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η κερδοσκοπία μέσω της ανόδου των τιμών των τροφίμων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο μιας ανακοίνωσης ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας, στις 22-23 Ιουνίου, οι χώρες της "Ομάδας των 20" θα ζητήσουν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να ελέγξουν την κερδοσκοπία υιοθετώντας αυστηρότερα μέτρα για τις αγορές παραγώγων προϊόντων. Οι τιμές των τροφίμων έφτασαν σε πρωτοφανή ύψη στις αρχές του χρόνου, ιδίως σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν ή

έπεσαν αλλά μέχρι και τον Μάιο παρέμεναν κατά 37% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι. Με βάση την παραπάνω πρόταση οι χώρες της G20 θα ανταλλάσουν πληροφορίες μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων --του Συστήματος Πληροφοριών Αγροτικής Αγοράς (AMIS)-- η οποία θα στεγαστεί στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στη Ρώμη. Οι υπόλοιπες χώρες, που δεν μετέχουν στην G20, αλλά και οι ιδιώτες θα μπορούν να προσφέρουν ή να λαμβάνουν στοιχεία από τη βάση δεδομένων που αρχικά θα διαθέτει πληροφορίες για προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και το ρύζι ενώ αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου