Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βολές κατά ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ από ΠΑΣΕΓΕΣ για τα φ/β

Στην κωλυσιεργία της ΔΕΗ αλλά και την απροθυμία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσει βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τη σύνδεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο δίκτυο του ρεύματος αποδίδει η ΠΑΣΕΓΕΣ τα προβλήματα που εντοπίζονται στην υλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεων των επαγγελματιών αγροτών. Στην ειδική ενημερωτική ημερίδα που οργανώθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου σε κεντρικό
ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Τζανέτος Καραμίχας έκανε λόγο για γραφειοκρατικά και…όχι μόνο προσκόμματα στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των παραγωγών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η (νέα) ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με … «Αγανακτισμένους Αγρότες».




Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μ. Σμυρνής, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί περί τις 4.000 προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ προς τους αγρότες, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπερνάει τις 6.500 (6.512).


Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες που λαμβάνουν προσφορά σύνδεσης –σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ- είναι ο όρος για κατάθεση εγγυητικής επιστολής, την οποία πολλοί δε δύνανται να προσκομίσουν. Από το ΥΠΕΚΑ υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα οι προθεσμίες για την αποδοχή των όρων σύνδεσης να φτάνουν στο τέλος τους (το 95-98% αυτών λήγουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου) και τους αγρότες να κινδυνεύουν να τις χάσουν.


Προβλήματα, ωστόσο, υπάρχουν και με τη ΔΕΗ και τα κατά τόπους γραφεία της (ο κ. Καραμίχας δε δίστασε να χαρακτηρίσει «κράτος εν κράτει) τα οποία πολύ συχνά ζητούν από τους αγρότες υπέρογκα ποσά είτε για τη σύνδεση στο δίκτυο είτε για την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου (χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου ο πήχης του κόστους τέθηκε από τη ΔΕΗ στα 30.000 ευρώ!).


Όσον αφορά τις αιτήσεις των αγροτών που έχουν καταθέσει πλήρεις φακέλους αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα όρους σύνδεσης, η πλειοψηφία τους φαίνεται να «κολλάει» στο ΔΕΣΜΗΕ το οποίο αφενός επικαλείται έλλειψη προσωπικού αφετέρου εξετάζει τις αιτήσεις των αγροτών από κοινού με εκείνες των ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή χωρίς την προτεραιότητα που ορίζει ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου