Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«WSJ»: Οι Ελληνες μπορεί να μη θέλουν να διασωθούν

 Οι Ελληνες μπορεί να μη θέλουν τελικά να διασωθούν, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης η «WSJ», τονίζοντας πως βάσει του Μνημονίου η ελληνική Οικονομία ώς το 2016 θα βρίσκεται σε επίπεδα του 2008. Θα έχουν χαθεί δηλαδή 8 χρόνια.
Τελικά, η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει πως η λύση της Αργεντινής, με αποσύνδεση από το δολάριο το ευρώ αντίστοιχα- είναι η μόνη πραγματική επιλογή. Ετσι, θα μπορέσει να χρεοκοπήσει και να κάνει υποτίμηση, επαναφέροντας άμεσα την ανταγωνιστικότητα. Και τελικά, αυτό ίσως είναι
που περιμένουν οι αγορές.
Για όσους χαρακτηρίζουν μία τέτοια επιλογή «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» θα πρέπει να θυμούνται πως πριν ακόμη ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, οι επενδυτές είναι αυτοί που την επιλέγουν «ψηφίζοντας» με το πορτοφόλι τους. Πουλούν τα κρατικά ομόλογα και τις επενδύσεις σε τράπεζες.
Αυτό είναι άλλωστε που έγινε στην Ελλάδα. Τα 2ετή ομόλογα άγγιξαν το 30%, ενώ τα 10ετή διαπραγματεύονται στο μισό της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα, οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και μόνο τα δάνεια από ΔΝΤ και ΕΕ κρατούν την Ελλάδα σε ζωή. Πρόκειται όμως για χρηματοδότηση που η χώρα θα πρέπει να ξεπληρώσει.
Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα φέρει την ΕΕ και την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση. Μία ελληνική χρεοκοπία έπειτα θα προκαλέσει συστημική κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, καθώς οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα της Ελλάδας. Ομως αν δώσει επιπλέον χρήματα, χωρίς δεσμεύσεις, θα προκαλέσει ηθικά προηγούμενα, με το φόβο και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης να ζητούν στήριξη.
Ειρωνικά, ωστόσο, αν η Ελλάδα αποφασίσει πως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά και επιθυμητή, ο πυρήνας της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, θα κάνουν σίγουρα τεράστιες συναινέσεις που μπορεί να φτάσουν ώς την παραγραφή χρεών.
Από την άλλη, μία νέα βοήθεια και στήριξη του τραπεζικού κλάδου, θα είναι πιθανώς καταστροφική για τους πολιτικούς. Αλλά όσο πιο γρήγορα οι Ελληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν τη διάσωση, τόσο πιο σύντομα οι Ευρωπαίοι θα την αποτρέψουν με ευνοϊκούς όρους για να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου