Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«G120», η απάντηση των αγροτών στο μπλοκ της G20


ImageΜια εβδομάδα πριν τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της G20 στο Παρίσι και με σύνθημα «Διατροφική πρόκληση: Οι αγρότες όλου του κόσμου παίρνουν το λόγο», αγρότες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της αστάθειας των τιμών. Η G120, το αντίβαρο των αγροτών στο μπλοκ της G20, συγκεντρώθηκε στο Παρίσι παρουσία 120 αγροτικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία των γαλλικών οργανώσεων FNSEA και JA (Νέοι Αγρότες), και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ενώ ειδικοί από όλο τον κόσμο κατέθεσαν την
άποψή τους όσον αφορά τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας των αγορών.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί άνοιξε τη διάσκεψη του παγκόσμιου αγροτικού φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν 250 αγρότες από οργανώσεις της Ευρώπης και ως προεδρεύων της G20, επιδίωξε μια συνολική μεταρρύθμιση για την αστάθεια των τιμών των αγροτικών αγαθών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε το περίγραμμα ενός «νέου αγροτικού μοντέλου», με το οποίο θα ανοίξει το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της G20. Επίσης, στην ομιλία του τάχθηκε κατά της κερδοσκοπίας στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, θεωρώντας ότι αυτός ευθύνεται εν μέρει για την αστάθεια των τιμών.
Όπως παρατήρησε, μόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, η συνολική παραγωγή σιταριού των ΗΠΑ αλλάζει χέρια 46 φορές το χρόνο, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού αλλάζει χέρια 24 φορές!
Ο κ. Σαρκοζί παρατήρησε ότι οι προθεσμιακές αγορές που ιδρύθηκαν για να σταθεροποιήσουν τις τιμές, από λύση έχουν καταστεί μέρος του προβλήματος, επιτείνοντας την αστάθεια της αγοράς. Ο κ. Σαρκοζί υπεραμύνθηκε της γαλλικής πρωτοβουλίας για ρύθμιση των αγορών, λέγοντας πως δεν σκοπεύει να παρέμβει στις τιμές, αλλά μόνο να διασφαλίσει ότι ο μηχανισμός των τιμών λειτουργεί εύρυθμα και να καταπολεμήσει τις καταχρήσεις. Τα σχέδια της Γαλλίας θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της G20.
Ο Μάξιμο Τορέρο, από το Διεθνές Ινστιτούτο Διατροφικών Πολιτικών (IFPRI), στην παρέμβασή του τόνισε ότι «μπορούν να δημιουργούνται αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να αποφεύγονται διαστρεβλώσεις της αγοράς. Επίσης θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το κόστος». Ακόμη υποστήριξε ότι «πρέπει να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που επιδοτούν ή επιβάλλουν την παραγωγή ή την κατανάλωση βιοκαυσίμων στις εθνικές πολιτικές, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για να ελαχιστοποιηθεί ο ρόλος τους για την αστάθεια των αγορών».
«Γιατί αναπτύξαμε τις πολιτικές για τα βιοκαύσιμα», διερωτήθηκε ο Καναδός Ρον Μπονέτ, αγρότης και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γεωργίας. Την απάντηση τη δίνει μόνος του: Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν πολύ χαμηλές εκείνη την εποχή, ήταν ένας τρόπος να διασφαλιστεί ένα εισόδημα για τους παραγωγούς. «Αν οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα, η γεωργία δεν θα επιτύχει ποτέ τους στόχους που τις έχουμε αναθέσει. Μια καλή τιμή δεν είναι κακό πράγμα. Το κακό είναι η αστάθεια», παρατήρησε ο κ. Μπονέτ, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής οργάνωση παραγωγών. Όσον αφορά την αστάθεια των τιμών, ο κ. Μπονέτ εκτίμησε ότι «χάρη στις πολιτικές δημόσιας παρέμβασης, οι αγορές δεν αντέδρασαν νωρίτερα, πριν από την κρίση του 2007, ενώ ήδη από έξι χρόνια πριν, η παραγωγή ήταν πιο αδύναμη από τη ζήτηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αγροτικές οργανώσεις από 66 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της E.E. και της Β. Αμερικής θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες, στις 20 Ιουνίου,προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εμπορική πολιτική δεν θα υπαγορεύει την γεωργική πολιτική. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις 
Copa και Cogeca.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου