Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Θετική αλλαγή στη στάση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος


 Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, κατά τις δηλώσεις της μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στο Βερολίνο, σηματοδότησε μία πιο ευέλικτη στάση ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα διάσωση της Ελλάδας.
Η ηπιότερη στάση της Γερμανίας, «υπό την πίεση της Γαλλίας», όπως ανέφερε η «ΝΥΤ», μπορεί να γεφυρώσει την -έξι εβδομάδων- διαφωνία της με την ΕΚΤ, ως προς τη μορφή
συμμετοχής των ιδιωτών και να υπάρξει τελικά οριστική συμφωνία για νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό και η είδηση είχε θετικό απόηχο στις αγορές και ειδικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο (περισσότερες πληροφορίες στη σελ.4).
Συγκεκριμένα, Μέρκελ και Σαρκοζί, δήλωσαν πως οι επενδυτές θα μπορούν να πράξουν αυτοβούλως, στο πλαίσιο της συμμετοχής μίας διάσωσης, στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Δηλαδή, όταν το 2009, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και το ΔΝΤ, δάνεισαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με οικονομικά προβλήματα, υπό τον όρο πως οι ιδιώτες πιστωτές θα διατηρήσουν την έκθεσή τους σε ομόλογα των χωρών αυτών.
«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σε εθελοντική βάση και η ‘Πρωτοβουλία της Βιέννης’ είναι ένα καλό προηγούμενο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Ο κ. Σαρκοζί, επισήμανε επίσης πως οι ιδιώτες επενδυτές θα ερωτηθούν για την εθελοντική συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί «πιστωτικό επεισόδιο ή στάση πληρωμών». «Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εργαστούν ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε, μιλώντας για «ένα άνοιγμα» όσον αφορά στη στάση της Γερμανίας.
Σημείωσε δε, ότι Γαλλία και Γερμανία, έχουν την ίδια θέση σε ό,τι αφορά το ευρώ και την Ελλάδα.
«Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει τη στήριξή μας», είπε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι στο τηλεφώνημα που είχε την Πέμπτη με τον κ. Παπανδρέου, διαπίστωσε ότι ο τελευταίος «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται».
Οπως ανέφερε και η «WSJ», το Παρίσι αντιστάθηκε στο Βερολίνο το τελευταίο διάστημα, για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών, λέγοντας πως η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Κάτι που αποτελεί και το επιχείρημα της ΕΚΤ, η οποία δε θέλει να προκληθεί πανικός όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά παγκοσμίως.
«Υπάρχει ανησυχία πως θέλουμε να δημιουργήσουμε πιστωτικό επεισόδιο. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό θα κάνουμε τα πάντα, μαζί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ», είπε η κ. Μέρκελ. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το ευρώ», συμπλήρωσε.
Η συμφωνία επί της αρχής της Γαλλίας και της Γερμανίας, ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως προτίθεται να εκταμιεύσει τελικά την 5η δόση των αρχικών δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση της δήλωσης στήριξης προς την ελληνική Οικονομία από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Κυριακή και τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με τα χρήματα από το ΔΝΤ θα δοθεί χρόνος καθώς η πίεση των αγορών κλιμακώθηκε επικίνδυνα- προς την ανασχηματισμένη κυβέρνηση να προωθήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου όρος απαρέγκλιτος από την τρόικα για να συνεχιστεί η στήριξη- αλλά και στην ΕΕ να καταλήξει σε οριστική συμφωνία επί του σχεδίου για τη νέα διάσωση.
Η κ. Μέρκελ, πάντως, διευκρίνισε πως η ΕΕ δεν θα έχει μέχρι το Σεπτέμβριο να αποφασίσει, όπως λέγεται. «Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν», επανέλαβε.
Από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί προέκυψαν 4 βασικές αρχές, επί των οποίων θα στηριχθεί οποιαδήποτε συζήτηση γίνει στο Eurogroup την Κυριακή:
Η νέα διάσωση να είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση η συμμετοχή ιδιωτών, να μην εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, να γίνει σε πλήρη συναίνεση με την ΕΚΤ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.\ Και αυτό γιατί, όπως έγραψε η «ΝΥΤ» σε έτερο άρθρο της για την κρίση στην ευρωζώνη, η ανησυχία των επενδυτών απειλεί όλο το οικοδόμημα του ευρώ, με τις τράπεζες, αλλά και νέες πιθανές διασώσεις στο επίκεντρο, που μπορεί να ταράξουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Οσον αφορά σε άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χθες τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί».
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταδεικνύοντας το επείγον της νέας διάσωσης, ανέφερε ότι το «κούρεμα» ελληνικού χρέους θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες: «Δεν έχουμε απολύτως καμία εμπειρία σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί. Οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν μπορώ παρά να προειδοποιήσω για μία τέτοια κίνηση».
Αναφερόμενος δε στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τους Ελληνες».
Τέλος, υπέρ της παροχής από την ΕΕ όσης βοήθειας χρειάζεται η Ελλάδα, για να αποφύγει απολύτως τη χρεοκοπία, τάχθηκε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, όπως μετέδωσε το «Bloomberg».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου