Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κάλεσμα μέσω διαδικτύου στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας

Μέχρι να εκδοθεί βασιλικό διάταγμα που θα επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν θα συνεχιστεί στη Σαουδική Αραβία η εκστρατεία «Women2drive».

Ακτιβίστριες κάλεσαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να πάρουν από σήμερα το τιμόνι, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις αρχές να άρουν την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες.

Το κάλεσμα, μάλιστα, έρχεται ενώ η σημερινή μέρα είναι αργία στη Σαουδική Αραβία και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι μειωμένη πριν από τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.



«Η απαγόρευση αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην ελευθερία κίνησης και περιορίζει την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως να πάνε στο σουπερμάρκετ ή τα παιδιά στο σχολείο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία η οποία ζητά από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.



Σύμβολο της εκστρατείας είναι η Μάναλ αλ-Σαρίφ, μία 32χρονη σύμβουλος ασφάλειας της Πληροφορικής που συνελήφθη στις 22 Μαΐου αφού οδήγησε το αυτοκίνητό της και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο Youtube που την έδειχνε να οδηγεί. Διαζευγμένη και μητέρα ενός μικρού αγοριού πέντε ετών, εξηγούσε στο βίντεο ότι οι μετακινήσεις της ήταν ορισμένες φορές εφιάλτης.



Αίτημα για την απελευθέρωση της Μάναλ αλ Σαρίφ, το οποίο απευθυνόταν στο βασιλιά Αμπντάλα, συγκέντρωσε 3.345 υπογραφές με τους υπογράφοντες να ζητούν από τον σαουδάραβα μονάρχη να λάβει σαφή απόφαση για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν.



Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου