Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Τα πουλιά εκτοπίζονται σε έναν συνωστισμένο κόσμο


Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών, ένα από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών του κόσμου είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η Ωτίδα της Ινδίας (Ardeotis nigriceps) κατατάσσεται πλέον στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου: Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.
Το κυνήγι, η ανθρωπογενής όχληση, η απώλεια
και ο κατακερματισμός των βιοτόπων του, έχουν συνδράμει στη μείωση αυτού του καταπληκτικού πουλιού σε ίσως λιγότερα από 250 άτομα. Ύψους ενός μέτρου και ζυγίζοντας σχεδόν 15 κιλά, η Ωτίδα της Ινδίας ήταν κάποτε εξαπλωμένη στα λιβάδια της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε μικρά και απομονωμένα τμήματα εναπομεινάντων βιοτόπων.
«Σε έναν όλο και πιο συνωστισμένο πλανήτη, τα είδη που χρειάζονται περισσότερο χώρο για να επιβιώσουν, όπως η Ωτίδα της Ινδίας, είναι χαμένα. Ωστόσο, εμείς είμαστε τελικά αυτοί που χάνουν μακροπρόθεσμα, αφού οι υπηρεσίες που μας παρέχει η φύση έχουν αρχίσει να εκλείπουν, δηλώνει ο Δρ. Leon Bennun, Επιστημονικός Διευθυντής της BirdLife International.
Η φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN, αυξάνει τον αριθμό των απειλούμενων ειδών πουλιών στα 1.253, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό ποσοστό του 13% του παγκόσμιου πληθυσμού πουλιών.
«Τα πουλιά παρέχουν ένα παράθυρο στην υπόλοιπη φύση. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων: όταν τα είδη πουλιών μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την άγρια ζωή γενικότερα» εξηγεί ο Stuart Butchart, Συντονιστής Παγκόσμιας Έρευνας και Δεικτών της BirdLife International.
«Οι αλλαγές που έχουμε καταγράψει στη φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου θα ενσωματωθούν στο Ευρετήριο της Κόκκινης Λίστας για τα Πουλιά, ένα μέτρο των τάσεων στην κατάσταση του πλανήτη το οποίο χρησιμοποιείται από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, παγκόσμιες επιχειρήσεις και τον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων».
Ένα ακόμη είδος βρισκόμενο στην Ελλάδα «στην κόψη του ξυραφιού» είναι ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), το μικρότερο από τα 4 είδη γύπα που αναπαράγονται στη χώρα μας. Ενώ κατά τις περασμένες δεκαετίες ο Ασπροπάρης ήταν κοινός σε όλη τη χώρα, σήμερα, έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80%, έχοντας απομείνει πια λιγότερα από 50 ζευγάρια.
Η κυριότερη απειλή για το είδος είναι η δηλητηρίαση από τη χρήση παράνομων δολωμάτων που προορίζονται για τα «επιβλαβή» ζώα, καθώς και η μείωση της ελεύθερης κτηνοτροφίας.
Ενώ η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος παγκοσμίως φαίνεται πραγματικά δυσοίωνη, η φετινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Πουλιών αναδεικνύει και μερικά επιτυχημένα παραδείγματα, όπου μετά την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων για την προστασία τους, η πορεία των ειδών αυτών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το Κιρκινέζι, μικρόσωμο είδος γερακιού που επισκέπτεται τη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταπήδησε από Τρωτό σε είδος Μειωμένου
Ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και στην Ελλάδα παραμένει Τρωτό σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων.

Τα παραδείγματα αυτά, μας προσφέρουν μία νησίδα ελπίδας για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Το μήνυμα που μας δίνει ο Κόκκινος Κατάλογος της IUCN είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση για πολλά Κινδυνεύοντα είδη. Πρέπει όμως να υπάρχει η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον όλων μας για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης» λέει συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ορνιθολογικής.

Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου