Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οδός… λουκέτων

Κλείνουν η μία μετά την άλλη εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, με τα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα σε άλλοτε ζωντανούς εμπορικούς δρόμους.
 Λουκέτα έχουν μπει στο 17% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ στους δρόμους με έντονο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Κασσάνδρου και η Εγνατία, ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες και οι πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Αγίας Σοφίας, η Πρ. Κορομηλά, ακόμη και η Τσιμισκή.

Η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για όλη τη χώρα, με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την εξάπλωση των λουκέτων από το καλοκαίρι του 2010 και μετά, στις δέκα πιο εμπορικές οδούς της πόλης.

Από τις 2.196 εμπορικές επιχειρήσεις σ’ αυτούς τους δέκα δρόμους κλειστές είναι οι 373 (ποσοστό 17%) έναντι του 10,1% τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή τους τελευταίους έξι μήνες η αύξηση των λουκέτων φτάνει το 70% και αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει διπλασιαστεί.

Ο πιο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης η οδός Τσιμισκή, αντιμετωπίζει και αυτή τον εφιάλτη των ξενοίκιαστων καταστημάτων. Από τις 267 επιχειρήσεις έχουν κλείσει οι 29 (11%), όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του λουκέτων από το καλοκαίρι και έπειτα ανέβηκε στο 38%.

Στην οδό Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει 5 από τις 64 επιχειρήσεις (7,8%), όμως ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση του ρυθμού των λουκέτων, καθώς τον περασμένο Αύγουστο ήταν μόλις στο 2% (αύξηση 280%).

Το ίδιο ισχύει και για την Προξένου Κορομηλά, όπου μετά το καλοκαίρι έκλεισαν 8 από τις 55 επιχειρήσεις (14,5%), όμως σε σύγκριση με το 4,4% του καλοκαιριού η αύξηση φτάνει το 230%.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ι. Δραγούμη με 23 κλειστές επιχειρήσεις από τις 139 (16,5%) και τάση κλεισίματος στο 45%, ενώ σταθερή είναι η εικόνα στην οδό Ερμού όπου έχουν κλείσει 17 από τα 142 καταστήματα (12%).

Μοναδική εξαίρεση στον… γκρίζο χάρτη των λουκέτων στο κέντρο της πόλης είναι η οδός Μητροπόλεως, με σταθερό αριθμό κλειστών επιχειρήσεων περίπου στο 8,7%.
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου