Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί


Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση, ο Μουαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται και ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.
Λίγη ώρα νωρίτερα, όμως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, είπε από την Τυνησία όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη αυτή.
Φαίνεται όμως, ότι παρά τα όσα δηλώνει για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, ο Καντάφι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, την Τρίτη πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.
Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο τηλεφωνική μαρτυρία από τη Μιζουράτα, ότι οι νεκροί από τη σημερινή επίθεση έφθασαν τους 40. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή. Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται και κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Πάντως, νέες βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης στη Λιβύη και οι συμμαχικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά και βρετανικά εκτόξευσαν 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων.
Για εκρήξεις και πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες στην Τρίπολη έκαναν λόγο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και αμέσως μετά άρχισαν να βάλουν τα αντιαεροπορικά. Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.
Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε απόψε ότι ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.
Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα.
Νωρίτερα, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα. Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.
«AΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου