Η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις. Ο
κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σημείωσε δε, ότι η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα
«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές. Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.
«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Μακάρι να είχαν εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο τα πράγματα στη Λιβύη, μακάρι ο Καντάφι να είχε κρατήσει νηφάλια στάση και να είχε αποδεχθεί το συλλογικό αίτημα για εκδημοκρατισμό, να είχε αφουγκραστεί το λαό του. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε το ταχύτερο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια ειρηνική λύση σε αυτή την τραγωδία που ζούμε στη γειτονιά μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
ΝΔ: Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΡΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου