Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κληρονομικός ο πόνος στη μέση


Τα βάρη, η κακή στάση του σώματος και η ηλικία είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση πόνου στη μέση. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, το να μάθουν πόσο
κινδυνεύουν να τον παρουσιάσουν μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κοιτάξουν το οικογενειακό δέντρο τους.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση έχει ισχυρή κληρονομική συνιστώσα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μια μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην «Επιθεώρηση Οστικής & Αρθρικής Χειρουργικής» (JBJS), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από ένα εκατομμύριο εθελοντές, αναζητώντας όσους είχαν κήλη ή εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου (και οι δύο παθήσεις αποτελούν συνηθισμένη αιτία χρόνιου πόνου στη μέση).
Τα στοιχεία έδειξαν πως, όταν έχει κανείς δεύτερου βαθμού συγγενή (θεία, θείο, παππού ή γιαγιά) ή τρίτου βαθμού συγγενή (ξάδερφο) με χρόνιο πόνο στη μέση, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσει και ο ίδιος, ανεξάρτητα από τους τυχόν περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου (σε αυτούς ανήκουν λ.χ. οι συνήθειές μας).
Όταν μάλιστα ο πάσχων συγγενής είναι πρώτου βαθμού (πατέρας, μητέρα, αδελφός, αδελφή), ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται.
Άλλες μελέτες υποστηρίζουν το εύρημα αυτό, καθώς έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δύο ύποπτες μεταλλαγές ενός συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη του κολλαγόνου και φαίνεται να σχετίζεται στενά με την ισχιαλγία και την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου