Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στοπ στα περιθώρια κέρδους στην αγορά οπωροκηπευτικών


Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς οπωροκηπευτικών μέσω της κατάργησης των ανώτατων περιθωρίων κέρδους που ισχύουν σήμερα στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο προωθεί
το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η αλλαγή θα ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για τις θεσμικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς που ετοιμάζει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου ο υπουργός παρουσίασε το βασικό περίγραμμα του νομοσχεδίου.
Πέρα από την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά (πάγιο αίτημα των εμπόρων), το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες σημαντικές αλλαγές, όπως
- την υποχρέωση της υποβολής κοστολογικών στοιχείων από τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές προκειμένου να δικαιολογηθούν τυχόν ανατιμήσεις,  κατάργηση των περιορισμών
- την κατάργηση περιορισµών στην άσκηση του χονδρεµπορικού επαγγέλµατος στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης προχωρά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
- την επανεξέταση αγορανοµικών διατάξεων όπως αυτές της διατίµησης προϊόντων στα κυλικεία των κλειστών αγορών (σχολεία, πλοία,αεροδρόµια κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, το νέο νομοσχέδιο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό αφού καταργεί περιορισμούς που σήμερα οδηγούν σε στρεβλώσεις και αυξάνουν τις τιµές, ενώ επένεινε ότι η απλοποίηση ή και κατάργηση αγορανοµικών διατάξεων θα συμβάλει ώστε να οµαλοποιηθεί η αγορά.
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούµε πως τα υψηλά επίπεδα τιµών σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων είναι και αποτέλεσµα κρατικών παρεµβάσεων. Και αυτές θα τις εξετάσουµε µία προς µία προκειµένου να µειώσουµε το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, να ενισχύσουµε πιο ανταγωνιστικές συµπεριφορέςµεταξύ των παικτών της αγοράς και να επιφέρουµε ριζική αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο διαµορφώνεται σήµερα η τιµολογιακή πολιτική τωνελληνικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Tι ισχύει για τα οπωροκηπευτικά
Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά, σήμερα ισχύουν ισχύουν περιθώρια ανώτατου κέρδους (για χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο) σε 33 φρούτα και λαχανικά, τα οποία κυµαίνονται από 8% έως και 40%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πλαφόν αυτά αντί να περιορίζουν τις τιμές, οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις και φοροδιαφυγή.

Στο μικροσκόπιο και ο Αγορανομικός Κώδικας
Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, και την επανεξέταση όλου του αγορανοµικού κώδικα που ισχύει από το 1946, σηµειώνοντας ότι περιλαµβάνει διατάξεις που σήµερα είτε είναισε αδράνεια είτε οδηγούν σε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια των τιµών των προϊόντων. Συγκεκριµένα έκανεγνωστή την πρόθεσή τουγια αλλαγές στη διάταξη πουαφορά την υποχρέωση που έχουν οιβιοµηχανίες και προµηθευτέςνα υποβάλλουν κοστολογικά στοιχείαστη Γενική Γραµµατεία Εµπορίου, διάταξη της οποίας η εφαρµογή είχεπροκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων.
Επίσης, όπως είπε, υπό εξέταση βρίσκεται και το καθεστώς των ανώτατων τιµών πώλησης προϊόντων που πωλούνται σε κλειστές αγορές (αεροδρόµια, πλοία κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου